Zijn uw geldstromen geoptimaliseerd?
Cor
07 oktober 2015 

Zijn uw geldstromen geoptimaliseerd?

Cash is King

Deze uitspraak was al langer in gebruik, maar blijft actueel. Als u de geldstromen niet in bedwang heeft, of inzichtelijk hebt, dan ligt hier een uitdaging.

De geldstromen, de financiële logistiek, is goed te vergelijken met de goederenlogistiek. De stromen zijn inzichtelijk te maken en ook in de financiële logistiek geldt het “Just in time” principe. Hoe vaak komt het niet voor dat u even geen geld tot uw beschikking hebt omdat het tijdelijk ergens anders vast zit?

Maar op welke manier kunnen we deze stromen nu optimaliseren?

 imagesQRGQFGY9

 

Een belangrijke start is om de geldstromen inzichtelijk te maken. Dit is een combinatie van een plattegrond met de inkomende en de uitgaande geldstromen. Deze zijn volledig afhankelijk van de aard van uw onderneming. In de praktijk blijkt de inkomende geldstroom lastiger te contoleren dan de uitgaande geldstroom.

Debiteurenbewaking

De grootste inkomende geldstroom komt van uw klanten. Zij betalen immers uw facturen, maar doen zij dit op tijd? Lees hierover de speciale blog.  Of de blog over hoe sterk u staat met uw betalingstermijn. Ook kan het interessant zijn om te spelen met de factuurdatum

Het kan zomaar zijn dat door de jaren heen de gemiddelde betaaltermijn opgelopen is van 30 dagen in de betere tijden naar 75 dagen nu. Dit betekend in dit geval dat u anderhalve maand omzet plus BTW meer uit heeft staan dan in de goede tijden. Het ontbreekt u dus aan een stuk werkkapitaal.

Betalen van rekeningen

Hier heeft u weliswaar meer invloed op, maar over het algemeen worden degenen die dwingend vragen om betaald te worden het eerste betaald. U heeft immers geen trek in “gezeur” aan uw hoofd en de leverancier heeft toch geleverd. Als u echter uw rekeningen tussen de 15 en 30 dagen betaald, dan bent u een goede betaler. Zet dit eens af tegen de betalingstermijn die uw klanten hanteren.

De betalingstermijn die uw klanten hanteren en de betalingstermijn die u naar uw leveranciers hanteert moeten in evenwicht zijn.

Lonen en belastingen.

Hier valt weinig mee te doen. Het salaris moet betaald worden op een vast tijdstip. Hetzelfde geldt voor de loonbelasting en de pensioenafdracht. Ook de BTW aangifte moet tijdig voldaan worden. Indien u één of meerdere belastingen / pensioenen niet tijdig kunt voldoen, vraag dan binnen de gestelde termijn uitstel van betaling aan en dien een melding betalingsonmacht in. Dit verminderd de bestuurdersaansprakelijkheid.

Rente

Als de geldstromen in kaart zijn gebracht en geoptimaliseerd zijn, dan bespaart u automatisch op de rentekosten. Staat u altijd positief bij de bank, dan krijgt u een beetje rent extra. Staat u zeer positief bij de bank, dan wordt het interessant om te investeren. Dit kan in uw eigen bedrijf, maar ook in een ander bedrijf.

Wilt u uw geldstromen goed vastleggen en inzicht in uw administratie houden? Begin dan direct met Gerre-geld.

directaanmelden

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen