Hoe kan ik een pand in zakelijk gebruik afschrijven?
27 februari 2018 

Hoe kan ik een pand in zakelijk gebruik afschrijven?

Wat mag je afschrijven? 

 Heb jij een pand op je balans staan? Een pand zakelijk in gebruik? Dit kan een kantoorruimte zijn, een winkel, horecagelegenheid of een bedrijfshal zijn. Gebruik je het gebouw voor je onderneming? Dan mag je afschrijven op het gebouw. Aan deze afschrijvingen zijn wel aparte regels verbonden.   

Welke kosten mag je afschrijven? 

De aanschafkosten van het pand mogen vanzelfsprekend afgeschreven worden. De kosten van de notaris en de makelaar mogen bij de aanschafkosten van het pand opgeteld worden. De overheid incasseert de overdrachtsbelasting. Deze belasting mag als laatste bij de aanschafwaarde opgeteld worden om over af te schrijven.  

Hoe schrijf je af? 

Om te beginnen stel je de gebruiksduur van het pand vast. Normaliter zal dit tussen de 30 en de 50 jaar liggen. Bij magazijnen komt een kortere afschrijving van 20 jaar wel eens voor. Bij het afschrijven dien je rekening te houden met de restwaarde aan het einde van de afschrijvingsperiode. Tot slot is het niet toegestaan om over de grond af te schrijven.  

Bodemwaarde 

De bodemwaarde vaststellen is een berekening op zich. Bij de aanschaf van het pand kan de bodemwaarde apart vastgesteld worden. Vaak staat bij de aankoop de waarde van de grond apart vermeld. Normaliter is het niet toegestaan om over de grond, de bodem, af te schrijven. Dadelijk volgen er een tweetal uitzonderingen op deze regel. Door de jaren heen stijgt de waarde van het pand. De waardestijging komt onder andere tot uitdrukking in de WOZ waarde. De bodemwaarde mag niet lager zijn dan 50% van de WOZ waarde. 50% van de WOZ waarde wordt in de regel gelijk gesteld aan de bodemwaarde. De jaarlijkse afschrijving mag niet groter zijn dan het verschil tussen de boekwaarde en de bodemwaarde.  Je neemt de totale aanschafkosten van je pand. Je vermindert de aanschafwaarde met de restwaarde en de bodemwaarde. Het bedrag (dat overblijft) deel je door het aantal jaren waarvan jij denkt het pand in gebruik te hebben. Doorgaans tussen 30 en 50 jaar. Het jaarlijkse bedrag aan afschrijvingen is berekend. Houdt wel goed de WOZ waarde in de gaten, in verband met de berekening van de bodemwaarde.  

Uitzonderingen 

De agrarische sector staat apart van de standaard. Dit is een verhaal apart om uit te werken. Hierbij de link naar de afwijking voor de agrarische sector. De tweede uitzondering is als er grondstoffen gedolven worden. Dan onttrek je aan de grond waardoor de grond minder waard wordt voor de eigenaar. Bij deze uitzondering zijn vele verschillende mogelijkheden om af te schrijven.  Heb je vragen omtrent het afschrijven? Neem dan contact op met één van onze administratiekantoren bij jou in de buurt.  Op jouw financieel succes,Machiel Keet,Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp'er.- Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”.- Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld.- Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. - Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.
Over de schrijver
Reactie plaatsen