Zakelijk en privé gebruik mobiele telefoon
18 februari 2019 

Zakelijk en privé gebruik mobiele telefoon

Zijn de kosten aftrekbaar?

Iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon. Ook alle internetproviders bieden tegenwoordig de services aan voor zzp’ers. Dit heet dan een zakelijk abonnement. Doorgaans is dit een bundel van meerdere producten uit re range van mobiele telefonie, internet, televisie, vaste telefoonlijn en dergelijken. Maar welke kosten mag je als zzp’er zakelijk opvoeren en welke kosten zijn toch echt privé.

Kantoor aan huis?

Een belangrijke vraag die beantwoord moet worden is of er een kantoor aan huis is. En dan wel een werkruimte die aan alle eisen voldoet. De belangrijkste criteria zijn een eigen ingang, een eigen toilet en keuken. Keuken kan al vanaf het formaat pantry, deze kan dus heel zijn.

Als je voldoet aan de eisen voor een kantoor aan huis, dan kunnen de kosten van het internet en de (tweede) vaste telefoonlijn naar het kantoor als zakelijke kosten genomen worden. De kosten van de televisie aansluiting en te telefoonlijn naar het woonhuis zijn privé kosten.

De mobiele telefoon

De kosten van de mobiele telefoon zijn aftrekbaar voor de belastingdienst als je deze zakelijk gebruikt. De belastingdienst zelf is niet helemaal duidelijk hierin. Wil je op zeker spelen, dan bereken je alleen de kosten van het zakelijke telefoongebruik. (reken een percentage voor de abonnementskosten). In de praktijk is dit zelden uit te rekenen. Het aantal telefoongesprekken, de duur en of ze al dan niet zakelijk zijn is een hele puzzel. Nu kunnen we het wel makkelijker voor je maken en daarmee ook een stuk leuker. Als je aan kunt tonen dat je minimaal 10% van je telefoonkosten voor zakelijk gebruik nodig hebt, dan mag je alle kosten aftrekken. Dit geldt ook voor de BTW op de factuur van je provider. Let bij de BTW wel op dat een deel van de factuur zonder BTW kan zijn.

Mochten er vragen zijn omtrent de “alles in één ” abonnementen, dan kun je natuurlijk altijd contact met één van onze administratiekantoren opnemen. Zij staan je met raad en daad bij.

Op jouw financieel succes,

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Reactie plaatsen