Hoe werkt de youngtimer regeling?
09 april 2018 

Hoe werkt de youngtimer regeling?

De voordelen van het rijden van een youngtimer

Binnen de administratiekantoren worden de meeste vragen gesteld over de auto van de zaak. Wat ermee te doen? Er zijn een groot aantal verschillende mogelijkheden die allemaal een andere financiële uitkomst hebben. Het belangrijkste is dat jij de keuze maakt die het beste bij je past. Hecht je veel waarde aan de uitstraling van de auto en vind je het belangrijk dat je auto nieuw is? Dan hoef je niet verder te lezen want de youngtimer zal niet voor jou van toepassing zijn. 

 

Wanneer is het een youngtimer? 

Je auto is een youngtimer als deze minimaal 15 jaar oud is. Het aantal youngtimers neemt snel toe. In 2014 waren er nog 20.000 youngtimers als auto van de zaak geregistreerd maar eind 2017 is dit aantal al gestegen naar 28.500 (bron: Bovag). Dit zijn alleen de leaseauto’s van 15 jaar en ouder. ZZP’ers die de auto in eigendom hebben en bijtelling betalen zijn hier niet in meegenomen. Het werkelijke aantal zal hoger liggen. 

 

Mag het ook een klassieker zijn? 

Als je een mooie auto wil rijden en weinig bijtelling wil betalen, dan kun je er ook voor kiezen om een klassieker te rijden. Je betaalt normaliter een veel lagere prijs voor bijvoorbeeld een klassieke Porsche dan voor een nieuw exemplaar. De bijtelling over de klassieke Porsche zal een stuk lager uitvallen. 

 

Hoeveel bijtelling moet ik betalen? 

Over een youngtimer betaal je 35% van de dagwaarde. Het percentage zelf is een stuk hoger dan in het geval van een nieuwe auto waarover veelal 22% bijtelling berekend wordt (er zijn nog geen elektrische youngtimers). Bij nieuwe auto’s betaal je de bijtelling over de cataloguswaarde en niet over de dagwaarde. 

 

Mag ik dan alle kosten opvoeren en de btw terug vragen? 

Als de auto behoort tot de onderneming, dan mogen alle kosten ingeboekt worden en alle btw teruggevraagd worden. We gaan ervanuit dat je bij de youngtimer meer dan 500 kilometer privé rijdt. Je krijgt de btw direct terug en door de kosten te boeken verlaag je de winst, waardoor je minder belasting betaalt. 

 

Wil je meer weten over deze regeling of alle andere mogelijkheden met betrekking tot de auto van de zaak? Neem dan contact op met een van onze administratiekantoren. Zij helpen je er graag bij. 

Op jouw financieel succes,

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er.

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”.

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld.

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. 

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Reactie plaatsen