Wijziging reis-/kilometervergoeding 2023
18 februari 2023 

Wijziging reis-/kilometervergoeding 2023

Reis- en kilometervergoeding in 2023 en 2024 omhoog

De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is sinds jaar en dag 19 cent per kilometer. Daar komt binnenkort verandering in: vanaf 2023 gaat de reiskostenvergoeding naar 21 cent per kilometer. En in 2024 stijgt de onbelaste kilometervergoeding zelfs door naar 23 cent. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de reiskostenvergoeding? Moet je werknemers bijvoorbeeld meer reiskostenvergoeding betalen? In dit artikel praten we je bij.

Voor wie geldt kilometervergoeding?

 Als zzp’er mag je zakelijke kilometers onbelast declareren tot een bepaald bedrag per kilometer: 19 cent en als werkgever mag je de reiskosten van je personeel belastingvrij vergoeden, voor hetzelfde bedrag.

Voor zzp’ers geldt:

Zzp’ers die met een privéauto zakelijke kilometers afleggen, mogen daarvoor ook maximaal 19 cent onbelast declareren. Hetzelfde geldt voor een eigen fiets. De vergoeding geldt niet als je bijvoorbeeld een auto op de zaak rijdt, omdat je dan het volledige gebruik van de auto zakelijk mag declareren.

Voor werkgevers geldt:

Je mag een onbelaste kilometervergoeding geven aan werknemers die met eigen vervoer naar hun werk komen (bijvoorbeeld een auto of fiets).

Mogen werkgevers meer betalen dan de onbelaste reiskostenvergoeding?

Hoe zit het als de kilometervergoeding op dit moment te weinig is om de kosten te dekken? Je mag als werkgever meer dan 19 cent per kilometer vergoeden, maar over het deel erboven moet je dan loonheffing betalen.

Dat deel is namelijk niet onbelast. Het komt er dan op neer dat een groot deel van die vergoeding niet naar je werknemer gaat, maar naar de fiscus. Vandaar de roep om een hogere onbelaste kilometervergoeding.

Openbaar vervoer

Als je werknemer met het openbaar vervoer reist, mag je kiezen: de werkelijke kosten vergoeden of een kilometervergoeding. Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen voor woon-werkverkeer, zoals een mobiliteitsbudget.

Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog

De reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer stamt al uit het jaar 2006. Sindsdien is er geen verhoging doorgevoerd. Vanwege de stijgende brandstofprijzen en torenhoge energie-prijzen, gingen al langer stemmen op voor een hogere reiskostenvergoeding.

De onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent blijkt namelijk al een tijd niet meer voldoende om de reiskosten van werknemers en zzp’ers te dekken.

In eerste instantie zou de verhoging pas in 2024 doorgevoerd worden, maar vanwege de hoge brandstofprijzen is besloten eerder werk te maken van de verhoging.

Over de schrijver
Reactie plaatsen