Wijziging kleine ondernemersregeling 2020
07 mei 2019 

Wijziging kleine ondernemersregeling 2020

Wat zijn de verschillen in de kleine ondernemersregeling 2019 en 2020?

Één van de dingen waar je profijt van kunt hebben is de kleine ondernemersregeling, kortweg KOR. Maar waar heeft de KOR betrekking op? Wanneer ben je een “kleine ondernemer” voor de belastingdienst? En hoe moet ik de vrijstelling administratieve verplichtingen lezen? En het belangrijkste, wat veranderd er in 2020?

Wat is de KOR in 2019

De KOR bereken je aan het einde van het vierde kwartaal bij je laatste btw aangifte. Nu klopt het dat de laatste btw aangifte in januari volgen jaar pas gedaan hoeft te worden. Als je weinig btw betaald in dit jaar, kan het zijn dat je alle of een gedeelte van je betaalde btw terug krijgt. Het loont nu al de moeite om te kijken of deze regeling voor jou van toepassing is. Dit is met name interessant als je rond de grens van de KOR zit. Als je nog wil investeren, dan kan het lonend zijn om nog net in dit jaar te investeren en daarmee te gaan voldoen aan de grens voor de KOR. Zit je er al beneden, of ga je dit jaar over de grens heen, maar mogelijk volgend jaar niet, dan loont het om de investering pas volgend jaar te gaan doen.

Welk voordeel levert het me op?

Stel je eens voor dat je elk kwartaal € 250,- aan btw betaald. Je hebt de eerste drie kwartalen netjes de € 250,- betaald aan de belastingdienst. Je berekend nu het vierde kwartaal en ziet dat je weer € 250,- aan btw moet betalen. Over het gehele jaar moet je dus in totaal € 1.000,- betalen. Dit is beneden de grens voor de KOR. Dit houdt in dat je het gehele bedrag aan te betalen btw terug krijgt in het vierde kwartaal. Je aangifte is dat je € 250,- moet betalen, maar daar mag je € 1.000,- op in mindering brengen. Dit houdt in dat je het laatste kwartaal € 750,- terug krijgt. Deze komt vervolgens wel in het resultaat terecht voor je inkomstenbelasting.

Onderstaand de tabel met de grenzen voor de KOR.

Hoeveel btw zou u
per jaar moeten
betalen aan de Belastingdienst?
Hoeveel vermindering krijgt u?
€ 1.883 of meerGeen vermindering
Meer dan € 1.345 maar minder dan € 1.8832,5 x (€ 1.883 – (btw-bedrag van vraag 5a van de aangifte – voorbelasting van vraag 5b van de aangifte))Voorbeeld van vermindering
€ 1.345 of minderDe vermindering is gelijk aan
het te betalen btw-bedrag. U hoeft dus geen btw te betalen (maar u moet wel aangifte doen).
Voorbeeld geen btw betalen
€ 0 of minderU krijgt geen vermindering

Vrijstelling van administratieve verplichtingen als alternatief

Als je structureel laag zit met je te betalen btw, kun je ook ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. Dit heeft een aantal voordelen. Je hoeft geen btw aangifte meer te doen. Je berekend op jouw uitgaande facturen geen btw meer, deze btw h oef je dus niet af te dragen. De tegenhanger daarvan is dat je de btw op je inkopen ook niet meer terug krijgt. Als je groot gaat investeren, dan is het niet slim om dit te doen, je krijgt de btw immer niet terug. Een tweede voordeel is dat je een beperkte administratie hoeft te voeren. Dit komt omdat je voor de belastingdienst dan overige inkomsten uit arbeid hebt, en dus geen uitgebreide ondernemersaangifte hoeft te doen.

Wat veranderd er aan de KOR in 2020?

Met ingang van 01-01-2020 worden de “oude” KOR en de vrijstelling administratieve verplichtingen samen gevoegd. In plaats van een btw-grens wordt er een omzetgrens gesteld. Als je omzet beneden de € 20.000,- per kalenderjaar is, dan kun je de kleine ondernemersregeling aanvragen. Deze komt nagenoeg overeen met de vrijstelling administratieve verplichtingen. Je mag geen btw meer in rekening brengen, maar je kunt de betaalde btw ook niet meer terugvragen. Je wordt tevens ontheven van je plicht om btw aangifte te doen. Kortom de lastige berekening van de KOR komt te vervallen, en de mogelijkheid om wel btw plichtig te blijven en het betaalde bedrag terug te vragen, vervalt ook. Een sterke vereenvoudiging van de btw plicht voor kleine ondernemers.

Heb je vragen over de Kleine OndernemersRegeling – KOR, neem dan gerust contact op met één van onze administratiekantoren.

Op jouw financieel succes,

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Reactie plaatsen