Welke kosten zijn niet aftrekbaar
Cor
22 mei 2018 

Welke kosten zijn niet aftrekbaar

Aftrekbare kosten

 

Er is altijd een grijs gebied tussen de kosten die aftrekbaar zijn, gedeeltelijk aftrekbaar zijn en kosten die in het geheel niet aftrekbaar zijn. Doorgaans worden alle kosten zakelijk geboekt en daarmee wordt dus de winst in de boeken verlaagd. Het verlagen van de winst betekend minder belasting betalen en dat spreekt de meesten onder ons wel aan. Nu komt echter degene die de belastingen invult. Er zijn kosten die jij opgevoerd hebt die dan weer gecorrigeerd worden.

Niet aftrekbare kosten

Nagenoeg iedereen die een auto van de zaak heeft, die boekt de bekeuringen ten laste van de zaak. De auto staat immers op de zaak en dat betekend dat alle kosten ook op de zaak geboekt mogen worden. Helaas ondernemers met de auto op naam van de zaak, bekeuringen zijn niet aftrekbaar voor de winst. De winst gaat dus omhoog en je betaald meer belasting. Heb je per ongeluk een keer de btw te laat betaald? Dan volgt er onherroepelijk een boete van de belastingdienst. Ook deze is niet aftrekbaar van de winst. Om het kortweg te stellen; geen enkele boete is aftrekbaar als kostenpost om de winst te berekenen.

 

Gedeeltelijk aftrekbare kosten

Gedeeltelijk aftrekbare kosten zijn gemengde kosten. De meest bekende kosten zijn de representatiekosten. Hieronder vallen ook de relatiegeschenken en de bedrijfsuitjes (zie hiervoor ook de werkkostenregeling) Alle voedsel drank en genotsmiddelen zijn beperkt aftrekbaar. Een lunch of diner met een potentiële klant bijvoorbeeld. De laatste grote kostenpost die gedeeltelijk aftrekbaar is, zijn de kosten die te maken hebben met congressen, seminars en studiereizen.

 

Verschil in gedeeltelijkheid tussen eenmanszaak en BV

Raar maar waar, maar sinds kort is er een verschil in wat gedeeltelijk aftrekbaar is. Eet je hetzelfde broodje en heb je een eenmanszaak als rechtsvorm, dan is 20% van de kosten van het broodje niet aftrekbaar. Heb je echter een BV als rechtsvorm, dan is 26,5% van de kosten van hetzelfde broodje niet aftrekbaar.

 

Maximum

Het is ook mogelijk dat je aan het maximum komst. Dit zal niet gebeuren bij een zzp’er, maar wil ik voor de volledigheid wel hier vermelden. Stel je hebt een loonsom van 850.000, dan is 0,4 % van de loonsom € 3.400,-. De tweede aanname is dat je € 20.000,- aan gemengde kosten hebt als eenmanszaak. Dat betekend dat 20% = € 4.000,- beneden de maximum van € 4.500,- uitkomt. Nu mag er € 4.000,- gecorrigeerd worden. Voor een berekening op maat, raad ik je aan om contact op te nemen met het administratiekantoor Gere-geld bij jou in de buurt.

 

Hetzelfde geldt voor vragen over de werkkostenregeling en over het grijze gebied tussen wat nu gedeeltelijk aftrekbaar is en wat niet wel aftrekbaar is. Vaak is het een subjectieve beoordeling van de kosten. Het is zowel jouw subjectieve beoordeling, maar ook die van de belastinginspecteur die de boeken kan komen controleren.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

 

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen