Wat zijn zekerheden?

Wat zijn zekerheden? is een vraag die vaak terug komt in de administratiekantoren Gere-geld.

 

Banken verstrekken tegenwoordig steeds minder krediet, en ze stellen steeds hogere eisen aan de onderneming en de ondernemer. Als je krediet nodig hebt, dan kun je beter goed beslagen ten ijs komen. Denk van tevoren na over zekerheden die je kunt verstrekken. De vraag die dan bij velen opdoemt is; Wat zijn zekerheden?

wat zijn zekerheden

Twee soorten zekerheden

Degene die je de financiering gaat verstrekken zal iets tegenover zijn geld willen zien. Datgene wat tegenover het geld komt te staan is een zekerheid. Met andere woorden, degene die je het geld verstrekt, wil een recht terug hebben op iets dat jij, als ondernemer, in gebruik hebt. De twee verschillende soorten zekerheden bestaan uit de persoonlijke zekerheden, daarvan zijn er vier verschillende soorten op te noemen, en de zakelijke zekerheden, hiervan zijn er twee.

 

Persoonlijke zekerheden

  1. De meest gevraagde persoonlijke zekerheid is de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de terugbetaling van de lening. Dit houdt in dat, mocht je failliet gaan, de financierder bij jou privé aan kan komen kloppen om zijn of haar geld op te komen halen. Als er bijvoorbeeld overwaarde op het huis zit, dan moet het huis verkocht worden, en de overwaarde gaat dan naar de financierder (maximaal het bedrag dat deze nog tegoed heeft, al het meerdere natuurlijk niet).
  2. Een andere manier, die dezelfde werking heeft, is de borgstelling. Een ander staat borg voor jouw terugbetalingen. Zodra jij de aflossingen van de lening niet meer kan opbrengen, dan gaat de financierder, met een omweg, naar degene (persoon, overheid of bedrijf) om alsnog de euro’s op te halen.
  3. Vergelijkbaar met de borgstelling is de garantstelling. Een bank kan nu direct, zonder omwegen of toestemmingen, naar degene die garant staat voor de betalingen die jij niet meer kunt doen.
  4. De laatste persoonlijke zekerheid is de hypotheek op je eigen woning. Vaak is dit het tweede pandrecht, want degene die de hypotheek verstrekt heeft, heeft het eerste pandrecht. Dit gaat om de overwaarde op het huis.

 

Zakelijke zekerheden

  1. Als er een zakelijk pand is, dan kan op dit pand een hypotheek rusten. Dit is een zakelijke zekerheid omdat het pand op de balans van de onderneming staat. Ook hierop kan een eerste en een tweede pandrecht gelden. (de eerste op de hoofdsom en de tweede op de overwaarde).
  2. De hypotheek is eigenlijk een speciaal soort pandrecht. Want het pandrecht kan ook gegeven worden op je inventaris, je voorraad en je (toekomstige) vorderingen. Bij de debiteuren is factoring ook in gebruik. Hiermee verkoop je je debiteuren aan de factor maatschappij

 

Eisen aan de zekerheden

De belastingdienst stelt eisen aan de zekerheden die je af kunt geven. Het is gebruikelijk dat de waarde van die zekerheid, het onderpand, ten minste even hoog is als de waarde van de lening. Dat is niet alleen zo bij het verstrekken van de lening, maar ook tijdens de looptijd van de lening. Als de waarde van het onderpand daalt onder het bedrag van de lening, is het gebruikelijk dat je aan de bv aanvullende zekerheid geeft. De bv zou dit immers ook eisen van een derde.

Bij de waardebepaling van het onderpand speelt ook het soort onderpand een rol. Je leent bijvoorbeeld € 70.000. Je geeft daarvoor een effectenportefeuille met een waarde van € 100.000 in onderpand. Het is namelijk gebruikelijk om bij het bepalen van de waarde van een effectenportefeuille een korting toe te passen van 30% vanwege het risico dat de effecten in waarde dalen.

Onvoldoende zekerheid en gevolgen voor pensioen, stamrecht en lijfrente

Een te lage zekerheid zal tot gevolg hebben dat je direct belasting moet betalen over de waarde van de door de bv uitgevoerde pensioen-, stamrecht- of lijfrenteregeling. Feitelijk dient het pensioen, stamrecht of lijfrente dan namelijk als zekerheid voor de lening en dat is fiscaal niet toegestaan.

Hoge lening: hypothecaire zekerheid

Bij een hoge of risicovolle lening van een bank zal je aan die bank hypothecaire zekerheid moeten afgeven. Als je een hoog bedrag leent van je bv, geldt hetzelfde. Dat geeft de bv meer zekerheid dat zij het uitgeleende geld terugkrijgt. De hypothecaire zekerheid kan een recht van hypotheek zijn op de eigen woning, maar ook op een vakantiewoning of een woning die je verhuurt aan derden.

 

Heb jij andere ervaringen met het verstrekken van zekerheden? Laat je opmerkingen en aanvullingen achter in de commentaarbox.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Volg de online cursus met de CIJFER methode

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

– Toegang tot honderden online trainingen voor ondernemers

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen