Wat is keuzevermogen
Cor
15 oktober 2018 

Wat is keuzevermogen

Is het zakelijk vermogen?

 

Hoe weet ik of iets zakelijk vermogen is of niet? En ben ik verplicht om het als zakelijk vermogen op de balans te zetten? En soms is het ook mogelijk om zelf de keuze te maken of het privé vermogen is of dat het zakelijk vermogen is. Het is niet altijd eenvoudig om de juiste keuzes te maken. Ik ga je toch proberen om enig houvast te geven in deze niet al te eenvoudige materie.

Verplicht ondernemersvermogen

Als je iets nagenoeg uitsluitend zakelijk gebruikt, dan behoort het tot het ondernemingsvermogen. Nagenoeg uitsluitend kent ook een percentage. Indien je het 90% of meer zakelijk gebruikt is het “nagenoeg uitsluitend”.

Enkele voorbeelden van zaken die verplicht tot het ondernemersvermogen behoren zijn het winkelpand met een eigen ingang, een loods of magazijn. Machines die in gebruik zijn om te produceren. Voorraden grondstoffen en de (handels)-voorraden gereed product. En als je een auto minder dan 500 kilometer privé gebruikt, dan behoort de auto ook verplicht tot het ondernemersvermogen.

 

Verplicht privé vermogen

Het item wordt nagenoeg uitsluitend (ook hier de 90% of meer) privé gebruikt. Als er in het geheel geen band is met de onderneming, dan is het privé vermogen.

 

Keuze vermogen

Het keuze vermogen is hetgeen waar de meeste vragen over zijn, en ook de meeste onduidelijkheid over is. Het meest heldere voorbeeld is het woon-winkel pand dat maar één ingang heeft. Je moet dus door de winkel om naar het woongedeelte te gaan, als de door de voordeur naar binnen wil. Het gaat om de voordeur, de “achterom” ingang telt niet mee in deze. Een horeca onderneming is vergelijkbaar met het woon-winkel pand. Hierin zijn een drietal opties mogelijk. Je mag het volledig tot je ondernemingsvermogen rekenen, maar ook volledig tot je privé vermogen. En de derde optie is dat je het pand ook nog eens mag splitsen naar rato van bijvoorbeeld de vierkante meters. Als er wel een aparte ingang is voor het woongedeelte, dan moet het gesplitst worden naar wonen en werken apart.

 

Een ander item dat tot het keuze vermogen gerekend wordt, is de auto waarmee meer dan 500 kilometer privé gereden wordt. Je mag deze in privé rijden en € 0,19 per zakelijke kilometer declareren aan je onderneming. Je mag de auto ook op de zaak zetten, alle kosten zakelijk nemen, en de bijtelling accepteren.

 

Als je vragen hebt of meer onderbouwing van je keuze wil hebben, neem dan contact op met één van onze administratiekantoren.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Niek Sjaardema
Door

Niek Sjaardema

op 18 Oct 2018

Ik vind het jammer dat je dit interessante onderwerp op deze manier hebt uitgelicht. Ik volg je sinds we elkaar ontmoet hebben bij Open Circle Academy. Wat ik mis in dit artikel zijn de alledaagse zaken, zoals gebruik telefoon en tablet, woonhuis als kantoor, water & elektra, internet, gemeentelijke belastingen e.d. Ik denk dat veel van je volgers hier meer gebruik zouden kunnen maken als aftrekpost (of juist teveel).

Machiel
Reactie plaatsen