Wat is het verschil tussen een particuliere aangifte inkomstenbelasting en een ondernemersaangifte?
Cor
09 februari 2016 

Wat is het verschil tussen een particuliere aangifte inkomstenbelasting en een ondernemersaangifte?

In de aangifte inkomstenbelasting zijn verschillen tussen de particulieren (vooraf ingevuld door de belastingdienst) en de ondernemers onder ons. Waaruit bestaat dit verschil?

 

Dit is een vraag die in het administratiekantoor door vele ondernemers vaak gesteld wordt. Je bent ondernemer en daarom moet je je boekhouding bijhouden, maar waarom zit er dan ook nog eens verschil bij de belastingaangifte? Het antwoord op deze vraag begint bij de ondernemingsvorm waar je als ondernemer voor gekozen hebt. Heb je een BV, dan lijkt de aangifte inkomstenbelasting het meeste op die van een particuliere aangifte. Is er gekozen voor een éénmanszaak of voor een vof, dan wil de belastingdienst meer van je weten.

 

Particulier, BV

Ben je particulier, dan heeft uw werkgever alle gegevens door aan de belastingdienst met betrekking tot uw inkomen. Heb je een BV, dan krijgt u ook loon uit uw BV, dan zijn alle inkomensgegevens dus ook doorgegeven aan de belastingdienst. Bij een BV moet je ook in aangifte vennootschapsbelasting, zo krijgt de belastingdienst dus alle bedrijfsgegevens binnen. Bij een particulier of bij BV komen dus alle gegevens via een andere manier bij de belastingdienst.

 

Éénmanszaak, vof

in deze twee gevallen weet de belastingdienst niet wat je verdiend hebt met je onderneming. Er wordt immers geen loon uitgekeerd waarover loonbelasting en premie sociale verzekeringen wordt afgedragen. Ook vindt er niets vergelijkbaars als de vennootschapsbelasting plaats. Kortom de belastingdienst heeft geen idee wat je verdiend hebt met je onderneming. Om deze gegevens toch bij de belastingdienst te krijgen moet er een ondernemers aangifte gedaan worden. Dit houdt in dat er naast alle reguliere gegevens ook in balans en resultatenrekening aangegeven moet worden. Nu krijgt de belastingdienst op deze manier alle ondernemers gegevens (financieel) op het netvlies en kan de belastingberekening gedaan worden. Daarnaast zijn er nog allerlei aftrekposten met bepaalde regels die bij een eenmanszaak of een vof wel van toepassing zijn. Terwijl deze niet van toepassing zijn bij een particulier of in BV. Om deze regels goed toe te passen is dus aanvullende kennis nodig. Als dit niet goed gedaan wordt kun je veel geld laten liggen. Regels zijn er om gebruik van te maken.

 

Dit is een van de redenen waarom we, naast het boekhoudpakket, een administratiekantoor hebben dat gelieerd is aan het boekhoudpakket. Vanuit het administratiekantoor kunnen wij ook belastingaangiften versturen en jaarrekeningen opmaken. Dit is uniek ten opzichten van andere administratiekantoren. Wil je meer informatie over de koppeling van het boekhoudpakket met het administratiekantoor, neem dan contact met ons op.

 

Onderstaand is een commentaarbox, voel je vrij om je opmerkingen hierin te plaatsen.

 

Met vriendelijke groeten,

Machiel Keet

Gere-geld

www.gere-geld.nl

www.gere-geld.nl

Wij helpen graag ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/

 

Over de schrijver
Cor
Els Kleingeld
Door

Els Kleingeld

op 12 Feb 2016

Ik zie geen verschil met het geen een doorsnee boekhouder doet.

Machiel
Door

Machiel

op 16 Feb 2016

Beste Els, Bedankt voor je reactie. De blog was ook niet om de meerwaarde van de boekhouder aan te tonen of iets dergelijks. Ik krijg met enige regelmaat de vraag waarom een ondernemersaangifte duurder is dan een particuliere aangifte (van iemand die in loondienst is). Blijkbaar wordt het verschil in werk en de toegevoegde extra belastingkennis (zodat je de aangifte voor de ondernemer in kwestie kunt optimaliseren) niet altijd begrepen door de ondernemer zelf. Het verschil in werk en toegevoegde kennis (en daarmee het tarief) heb ik in deze blog duidelijk willen maken. met vriendelijke groeten Machiel Keet

Reactie plaatsen