Wat houdt het urencriterium in?
Cor
26 september 2018 

Wat houdt het urencriterium in?

Voldoe jij aan het urencriterium?

Als je als eenmanszaak of in een VOF werkt, dan is het belangrijk dat je aan kunt tonen dat je voldoet aan het urencriterium. Zeker in het begin is dit van belang als je nog niet veel omzet maakt. Ook als je gedurende het jaar met je onderneming gestart bent.

aan de slag

1.225 uren

Dit is het minimaal aantal uren dat je voor je onderneming in het kalenderjaar gemaakt moet hebben om de zelfstandigenaftrek te mogen claimen. Een vraag die laatst voorbij kwam was hoeveel jaren je de zelfstandigenaftrek mag claimen. De zelfstandigenaftrek mag door iedereen die geregistreerd staat als ondernemer en de 1.225 uur aan de onderneming besteedt heeft geclaimd worden. Hierop is geen tijdslimiet van toepassing. Deze kan dus altijd gebruikt worden in je aangifte inkomstenbelasting.

 

Startersaftrek

De eerste drie jaren dat je een onderneming hebt kun je ook de startersaftrek claimen. Dit mag in de eerste vijf jaren nadat je de onderneming gestart bent. Voorwaarde is wel dat je minimaal voldoet aan de 1.225 uren eis voor de zelfstandigenaftrek.

 

Hoe bijhouden?

Hoe de uren geregistreerd worden is voor de belastingdienst minder relevant. Je mag, bij een controle, je papieren agenda gebruiken om je uren aan te tonen. Elke dag/week je uren in een excel sheet vastleggen is ook prima. Er zijn voldoende apps beschikbaar die de urenregistratie makkelijk voor je kunnen maken. Kijk bij de app er wel naar of je de gegevens kunt exporteren, anders vindt de belastingdienst dit minder leuk. Kijk welke manier het beste bij jou past en houd je uren bij.

 

Indirecte uren

De uren die je direct aan een klant besteedt zijn over het algemeen wel duidelijk. Dit zijn je facturabele uren, dit is ook altijd uit je administratie te halen. Maar naast deze duidelijk aantoonbare uren, zijn er ook nog uren die meegeteld mogen worden voor het urencriterium die minder rechtlijnig zijn. Dit zijn de overige uren. Onderstaand een opsomming van de overige uren die meetellen voor het urencriterium.

  1. Het volgen van relevante cursussen
  2. Maken van offertes
  3. Bijhouden vakliteratuur
  4. Administratie
  5. Aanschaffen van bedrijfsmiddelen (incl. uitzoektijd)
  6. Netwerken
  7. Bijhouden website (of overleg met degene die dit voor je doet)
  8. Blogs schrijven en publiceren
  9. Webinars geven of volgen
  10. Deze lijst kan langer zijn.

Welke indirecte werkzaamheden weet jij op deze lijst aan te vullen? Laat dit achter in de onderstaande commentaarbox!

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen