Wat als ik mijn belasting niet kan betalen?
Cor
25 juli 2018 

Wat als ik mijn belasting niet kan betalen?

Betalingsonmacht en uitstel van betaling

Stel je bent bestuurder van een BV en door beslissingen in het verleden ben je in zwaar weer terecht gekomen. Dit kan door tegenvallende resultaten zijn, maar ook door een zware financierings- en aflossingsdruk. De problemen zijn zo groot geworden dat je zelfs de belastingen niet meer kunt betalen. Wat moet je dan doen om als bestuurder niet aansprakelijk gesteld te worden?

Melding betalingsonmacht

Ben je bestuurder van een BV, dit hoeft niet noodzakelijkerwijs directeur grootaandeelhouder te zijn maar kan ook in aangestelde bestuurder zijn dan ben je in principe niet aansprakelijk voor de schulden van de BV. We gaan uit van de goede bedoelingen dus mismanagement en bedrog laten we achterwege.

Stel nu dat de onderneming in de problemen komt. Dan bedoelen we in dit geval de geld problemen. Als er in een verleden veel reserves opgebouwd zijn, dan kunnen deze aangesproken worden. We gaan er vanuit dat de omzetbelasting, de loonbelasting of de vennootschapsbelasting niet betaald kunnen worden. Dan is er een acuut geld probleem bij de BV. Nu wordt het zaak om als bestuurder goed op te letten. Binnen 10 dagen na de laatste dag dat de aangifte ingediend moet zijn, moet er een melding betalingsonmacht gedaan worden. In deze melding meldt je aan de belastingdienst dat je de belastingen niet kunnen betalen. De reden waarom je de belastingen niet kunt betalen moet je er ook bij vermelden. De belastingdienst is oplossingsgericht ingesteld, zij willen daarom ook meteen weten op welke wijze je de achterstand kunt inlopen. Als mogelijkheid ziet de belastingdienst ook dat zij een pandrecht kunnen vestigen op één van je bezittingen. Op dit moment lijkt de belastingdienst net op een bank, op zoek naar zekerheden om de vordering zeker te stellen.

 

Ben je bestuurder en je denkt dat het wel los zal lopen, dan benadeel je jezelf. Als er geen melding betalingsonmacht gedaan wordt, dan is de bestuurder persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor de ontstane belastingschuld. De belastingdienst kan nu bij de bestuurder thuis komen vorderen.

Download het formulier van de belastingdienst 

 

Uitstel van betaling

 

Bij een melding betalingsonmacht, moet ook uitstel van betaling aangevraagd worden. Als er geen uitstel van betaling aangevraagd wordt, dan blijft het te betalen bedrag per direct opeisbaar. Het doel van de melding betalingsonmacht is om de belastingbetaling uit te stellen. Wel melding betalingsonmacht, maar geen uitstel van betaling, brengt de onderneming in problemen. De belastingdienst kan sneller tot invordering overgaan.

 

Het vragen van uitstel van betaling bij de belastingdienst is niets meer en niets minder dan het sturen van een bericht naar de belastingdienst waarin je de melding betalingsonmacht staat en de bedragen die open staan. Je vraagt uitstel van betaling en dit wordt meegenomen door de inspecteur in zijn overweging met betrekking tot de gedane melding betalingsonmacht.

 

Heb je aanvullingen of opmerkingen? laat deze achter in onderstaande comment box.

Wij zijn op zoek naar mensen die zelf een eigen administratiekantoor willen starten. Wil je zelf je eigen administratiekantoor starten of ken je iemand die graag een eigen administratiekantoor wil starten? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen