Waarom wordt een financiering eigenlijk geweigerd?
11 juni 2015 

Waarom wordt een financiering eigenlijk geweigerd?

Voor een groot aantal bedrijven is krediet een onmisbare schakel voor de bedrijfsvoering. Er zijn echter een vijftal redenen waarom het gevraagde krediet niet in gebruik genomen (kan) worden.

Ook zijn er een vijftal redenen waarom een ondernemer niet verder gaat zoeken.

Bent u geïnteresseerd in deze redenen? Lees dan de blog en deel uw ervaringen

 financiering

Financiering kan aangevraagd worden voor een groot aantal doelen. Het belangrijkste doel dat het meeste afgewezen wordt is een financiering voor werkkapitaal. Dit betreft bijna 60 % van de afgewezen financieringsaanvragen. Daarna komen financieringsaanvragen voor huisvesting / verbouwing en de aanschaf van bedrijfsmiddelen.

Wat zijn dan wel de reden waarom een financiering geen doorgang vindt?

  1. De ondernemer vindt de financiering te duur. Zo kan het gevraagde rentepercentage te hoog ervaren worden, maar ook bijvoorbeeld de kosten die factoring met zich meebrengen kunnen het obstakel zijn. In dit (enige) geval is het de ondernemer zelf die de financiering afwijst.
  2. De financier die de financiering moet gaan bekostigen vindt de investering te risicovol. Dit is de beoordeling van de geldschieter die de keuze bepaald.
  3. Het traject van financiering wordt soms wel eens als tijdrovend ervaren, dit kan door beide partijen zo ervaren worden
  4. De financier kan geen interesse hebben in het product of in de dienst die geboden wordt.
  5. Het kan ook voorkomen dat het om een dergelijke belangrijke investering gaat dat de aandeelhouders toestemming moeten geven voor de financiering. Dit is dan vaak statutair geregeld.

Als de financiering dan geen doorgang vindt, dan zijn er ook nog een vijftal redenen aan te wijzen waarom de ondernemer niet verder zoekt naar en alternatieve financiering:

  1. De ondernemer verwacht elders ook geen succesvolle financiering te krijgen.
  2. De alternatieve manieren om de financiering alsnog te verkrijgen zijn onbekend.
  3. De investering is uitgesteld
  4. Er is in de eigen middelen nog ruimte gevonden om een financiering voor de investering te vinden
  5. De investeringskans is inmiddels gepasseerd

Natuurlijk zijn er nog meerdere redenen te verzinnen waarom een financiering geen doorgang vindt en waarom de ondernemer niet verder zoekt naar alternatieven voor de financiering. Dit zou een enorm lange en individuele lijst opleveren.

Heeft u hier zelf ervaring mee? Of heeft u hier een mening over? Laat deze achter bij onderstaande gelegenheid.

Over de schrijver
Reactie plaatsen