Waarom moet ik de administratie doen?
Cor
05 oktober 2017 

Waarom moet ik de administratie doen?

 

De redenen om de administratie te doen

 

Je weet dat je een administratie moet voeren. Maar ken je ook de achterliggende redenen? Of zie je het nut er helemaal niet van in? Na het lezen van deze blog weet je in ieder geval waarom je de administratie voert. Ik hoop dat het bijdraagt aan je motivatie om het in ieder geval een beetje op orde te hebben en bij te houden.

Belastingdienst eist

De belastingdienst eist van je dat je een administratie bij houdt. Zij hebben de eisen in één enkele zin weergegeven.

 

Uit de administratie moeten alle rechten en plichten blijken, inclusief alle overige gegevens die voor de belastingheffing van belang kunnen zijn.

Het eerste deel van de zin, tot de komma, wordt over het algemeen wel logisch gevonden, en ook wel te doen. Als ondernemer ga je verplichtingen aan en door goederen of diensten te leveren krijg je rechten op je klanten. De “ellende” zit in het tweede deel van de zin. Alle overige gegevens die voor de belastingheffing van belang kunnen zijn. Dit zijn bijvoorbeeld alle documenten die onderbouwen waarom jij en hoeveel jij aan jouw klant mag factureren. Denk hierbij aan offertes, afspraken leveringsbewijzen et cetera. Aan de andere kant zijn er jouw inkopen in de contracten die hieraan ten grondslag liggen. Vergeet ook de urenadministratie niet om aan te tonen dat je als zelfstandig ondernemer aangemerkt mag worden. Het tweede deel is veelomvattend.

 

Kamer van Koophandel

Als je een BV als rechtsvorm hebt, dan ben je verplicht bepaalde gegevens jaarlijks bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Aan de deponeringsstukken zijn wettelijke eisen verbonden. Daarnaast ben je ook nog verplicht als BV om een inrichtings- (interne) jaarrekening op te maken. De eisen die aan de inrichtingsjaarrekening gesteld worden staan in titel 9 boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Als de jaarrekening niet gedeponeerd wordt, dan kan dit leiden tot boetes van de KvK.

 

BTW aangifte

Elke maand, kwartaal of elk jaar doe je de btw aangifte. Om een correcte BTW aangifte te doen, is een vorm van administratie nodig. De verplichting om de BTW aangifte te doen, is een reden temeer om je administratie op orde te hebben. Het niet doen van de BTW aangifte leidt tot boetes.

 

Inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

Deze twee belastingen zijn bij elkaar gezet. Hoewel het lijkt alsof het twee totaal verschillende belastingen zijn, lijken ze erg veel op elkaar. In beide gevallen moet je de omzet en de kosten van het boekjaar doorgeven, dat resulteert in de winst. Daarnaast moet je de balans doorgeven, wat zijn je bezittingen en je schulden. Het verschil is dat de eenmanszaak en VOF dit in de inkomstenbelasting doen en de BV dit in de vennootschapsbelasting. Behoudens enkele kleine verschillen, lijken de aangiften erg veel op elkaar.

 

De belangrijkste reden; JIJ ZELF als ondernemer.

De belangrijkste reden om een administratie te voeren, dat ben jij zelf. Als je administratie bijgewerkt is, dan heb je financieel inzicht. En als je financieel inzicht hebt, dan heb je een goede nachtrust. Met financieel inzicht zie je de goede kanten, maar ben je alert op de mindere periodes en zie je tekorten vroegtijdig aankomen zodat je er tijdig iets aan kunt doen. Met een bijgewerkte administratie kun je je onderneming beter sturen. Dan weet je ook waar je geld aan verdiend en waaraan niet. De uitspraak ‘meten is weten en gissen is missen’ is zeker van toepassing.

 

Wil jij weten hoe je een goed financieel inzicht kunt krijgen, bekijk dan de demo eens. En dan met name de knop Rapportages. De demo is gelijk aan de live versie, je kunt erin doen en laten wat je wil. Alles dat er vandaag ingezet wordt, is morgen weer verdwenen.

 

 

Op jouw financieel succes,

Machiel Keet,

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Volg de online cursus met de CIJFER methode

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen