Waarom maak je een begroting?
31 oktober 2017 

Waarom maak je een begroting?

Zo gemakkelijk & snel kan het opstellen van een begroting zijn

”Zolang het banksaldo voldoende is, maak ik me geen zorgen”. ”Tijd steken in het maken van een begroting is weggegooide tijd”. Ik kan op deze manier nog wel een tijdje doorgaan met veelgehoorde uitspraken over het maken van een begroting. Het maken van een begroting is vanzelfsprekend belangrijk voor je planning en financieel inzicht, maar de kans is groot dat je niet warm of koud wordt als je het nut er niet van inziet of überhaupt niet weet hoe je een begroting moet maken.

Hoe maak je een begroting?

De vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is tot op welk detailniveau je je begroting wilt maken: per week of per maand. Als je nog nooit een begroting gemaakt hebt, dan raad ik je aan om per maand te starten.

Je begint met het leuke werk, inschatten hoeveel je mag gaan factureren. Het makkelijkste is om hier per product of dienst twee regels voor te nemen. Op de eerste regel staat het bedrag exclusief btw en op de tweede regel het btw-bedrag. Hiermee kun je inschatten wat je elk kwartaal ongeveer moet betalen aan de belastingdienst.

Vervolgens mag je je kosten opsplitsen in vaste kosten (bijvoorbeeld huur) en in variabele kosten. Variabele kosten zijn er alleen als je omzet hebt. Als je geen omzet hebt, zijn er ook geen variabele kosten. Deze “ademen” met de omzet mee. Neem hiervoor ook twee regels, het kosten-bedrag en het btw-bedrag. Deze btw krijg je terug van de belastingdienst (verrekening met de te betalen btw).

De derde kostensoort zijn de loonkosten. Huur je personeel in; dan zijn er ook twee regels. Staan ze op de loonlijst? Dan is er een splitsing in nettoloon te betalen aan het einde van de lopende maand én de sociale lasten en pensioenen die aan het einde van de volgende maand te betalen zijn.

De laatste kostensoort zijn de overhead & financieringskosten. Splits deze in kosten met en zonder btw. Zonder btw zijn bijvoorbeeld de bankkosten, rentekosten en verzekeringen.

Nu nog even rekenen

Tel nu alle omzetbedragen en btw-bedragen van de omzet op en doe hetzelfde met de kosten. Verminder de omzet met de kosten en je hebt je maandresultaat inzichtelijk. Neem de btw van een kwartaal (te betalen over de omzet verminderd met de btw over de kosten) en je hebt een inschatting van je btw afdrachten voor het komende jaar.

Financieel inzicht

Zoals je ziet hoeft een begroting niet moeilijk te zijn en dus ook niet veel tijd te kosten. Het geeft je wel veel inzicht in het komende jaar van jouw onderneming. Maak je nog voldoende winst? Verwacht je een opgaande lijn? Of juist een dalende? Als je meerdere soorten producten of diensten hebt, kun je de omzetten verminderen met de kosten voor dat product en krijg je meer inzicht in het bedrijf: waar verdien je geld mee en waar niet/minder? Hoe fijn is het om vandaag een inschatting van je onderneming voor volgend jaar te maken? Dit brengt je financiële rust.

Heb je aanvullingen op de begroting? Laat deze dan achter in de commentaar box.

Wil je meer weten over het opmaken van een begroting? Neem dan contact op met de administratiekantoren Gere-geld.

Op jouw financieel succes, 

Machiel Keet, 

Gere-geld, het enige boekhoudpakket in Nederland met een jaarrekening die voldoet aan de wettelijke eisen. 

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers” 

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld 

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. 

– Volg de online cursus met de CIJFER methode 

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten? 

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons. 

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips 

gere-geld

Over de schrijver
Reactie plaatsen