Verschillen ondernemersaangifte en particuliere aangifte
Deze vraag wordt in het administratiekantoor regelmatig gesteld. Je kunt van de site van de belastingdienst immers de van tevoren ingevulde gegevens downloaden. Heb je een BV als rechtsvorm? Dan lijkt de aangifte he meeste op de particuliere aangifte. Je krijgt loon vanuit je BV, en je ondernemingsgegevens worden aangegeven in de aangifte vennootschapsbelasting. Heb je een eenmanszaak of een vennootschap onder firma, dan wil de belastingdienst meer van je weten via de aangifte inkomstenbelasting.
Particulier, BV
Ben je particulier, dan heeft uw werkgever alle gegevens door aan de belastingdienst met betrekking tot uw inkomen. Heb je een BV, dan krijgt u ook loon uit uw BV, dan zijn alle inkomensgegevens al doorgegeven aan de belastingdienst. Bij een BV moet je ook een aangifte vennootschapsbelasting doen, zo krijgt de belastingdienst dus alle bedrijfsgegevens binnen. Je zou bij een BV kunnen zeggen dat de aangifte vennootschapsbelasting gelijk staat aan de ondernemersaangifte bij een eenmanszaak. Er zijn verassend veel overeenkomsten. Bij een particulier of bij BV komen dus alle gegevens via een andere manier bij de belastingdienst. Omdat deze gegevens gedurende het jaar doorgegeven worden aan de belastingdienst, kunnen ze van tevoren ingevuld worden. Hetzelfde geldt voor alle overige privé gegevens als leningen, spaargelden, hypotheek et cetera. Hiermee heeft de belastingdienst ook een automatische koppeling. Controleer de bedragen wel altijd, automatisch wil niet altijd hetzelfde zijn als 100% nauwkeurig. Al is het wel vele malen nauwkeuriger dan handmatig overtypen.
Eenmanszaak, VOF
In deze twee gevallen weet de belastingdienst niet wat je verdiend hebt in je onderneming. Er wordt immers geen loon uitgekeerd waarover loonbelasting en premies sociale verzekeringen wordt afgedragen. Ook vindt er niets vergelijkbaars als de vennootschapsbelasting plaats, de btw aangifte is te beperkt. Kortom de belastingdienst heeft geen idee wat je verdiend hebt met je onderneming. Om deze gegevens toch bij de belastingdienst te krijgen moet er een ondernemers aangifte gedaan worden. Dit houdt in dat er naast alle reguliere gegevens ook in balans en resultatenrekening aangegeven moet worden. Nu krijgt de belastingdienst op deze manier alle ondernemingsgegevens (financieel) op het netvlies en kan de belastingberekening gedaan worden. Daarnaast zijn er nog allerlei aftrekposten met bepaalde regels die bij een eenmanszaak of een vof wel van toepassing zijn. Terwijl deze niet van toepassing zijn bij een particulier of in BV. Om deze regels goed toe te passen is dus aanvullende kennis nodig. Als dit niet goed gedaan wordt kun je veel geld laten liggen. Regels zijn er om gebruik van te maken.
Dit is een van de redenen waarom we, naast het boekhoudpakket Gere-geld, een gelieerd administratiekantoor hebben. Vanuit het administratiekantoor kunnen wij ook belastingaangiften versturen en jaarrekeningen opmaken. Dit is uniek ten opzichten van andere administratiekantoren. Wil je meer informatie over de koppeling van het boekhoudpakket met het administratiekantoor, neem dan contact met ons.
Wil je je eigen administratiekantoor starten? Mogelijk is jouw regio nog vrij, stuur een mail naar administratie@gere-geld.nl en wij nemen contact met je op.
Dinsdag 14 maart is er ‘s-avonds vanaf 19:30 uur een webinar over de inkomstenbelasting. Je kunt je nog aanmelden.
Met vriendelijke groeten,
Machiel Keet,
– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”
– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld
– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.
– Volg de online cursus met de CIJFER methode
Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.
Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.