Het is inmiddels regelmatig in het nieuws geweest, de VAR wordt afgeschaft. In eerste instantie per 1 januari 2016, maar het lijkt nu af te stevenen op 1 april 2016 (en dan gaan we er vanuit dat staatssecretaris Wiebes er geen grap van maakt)
Waarom afgeschaft?
In de huidige VAR regeling weet een opdrachtgever niet 100% zeker of deze met een echte zelfstandige professional te maken heeft of met een verkapte medewerker. Omdat dit stelsel erin voorziet dat werknemers / zzp-ers en de werk/opdrachtgevers nogal makkelijk onderlinge afspraken kunnen maken wordt de VAR beëindigd. Met andere woorden, de overheid vindt de huidige VAR regeling te fraudegevoelig en wil de schijnconstructies tegen gaan.
Wat komt ervoor in de plaats?
In de plaats van één VAR komen een groter aantal specifieke branchegerichte voorbeeldovereenkomsten en enkele algemene modelovereenkomsten. Deze zijn per sector en per beroepsgroep. Wekelijks komen er nu een aantal voorbeeldovereenkomsten bij. Gebruikt de opdrachtgever een dergelijk voorbeeld in de afspraken met de opdrachtnemer, en leeft hij deze ook na, dan mag de opdrachtgever er vanuit gaan dat deze geen loonheffing hoeft af te dragen.
Zo zijn er bijvoorbeeld al voor grotere groepen voorbeeldovereenkomsten voor de bouw, de ICT en de eigen rijders in het vervoer, maar ook voor een tennisleraar, diskjockey en coördinerend stralingsdeskundige. Het is nu dan ook de kunst om de juiste overeenkomst als basis te nemen.
Hierbij de link met de laatste updates, klik op “voorbeelden”
Wanneer zal dit ingaan?
- De geplande ingangsdatum is 1 april 2016
- Opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen tot 01-01-2017 de tijd om de werkwijze aan te passen aan één van de voorbeeldovereenkomsten.
- De belastingdienst zal tot 01-01-2017 enkel waarschuwen bij verkeerd gebruik
Zoals in de planning te zien is, is er nog geen reden tot paniek als uw voorbeeldovereenkomst er op dit moment nog niet bij staat. Maar houdt dit wel goed in de gaten.
Bent u nu opdrachtgever of ZZP-er die een voorbeeldovereenkomst moet gaan hanteren komend jaar? Oriënteer goed voordat een overeenkomst afgesloten wordt.
Voor ondersteuning kunt u terecht bij administratiekantoor Gere-geld.
De software van Gere-geld is ideaal om uit te factureren, lees ook de blog hierover.
Als u wil reageren op deze blog, dan graag u opmerkingen in onderstaande comment box. Reactie volgt zo spoedig mogelijk