Vergroot je eigen economie
Cor
09 november 2016 

Vergroot je eigen economie

 

 

Hoe zie jij je eigen economie?

De economie als geheel is op te delen in een viertal verschillende soorten economieën.

 

  1. Macro economie
  2. Micro economie
  3. Politieke economie
  4. Je eigen economie

eigen economie

Nu gaan we je eigen economie onder de loep nemen. Hoe kun je invloed uitoefenen op je eigen economie, en kan het effect zijn op de andere economieën. Allerlei verschillende onderdelen van de economieën zijn direct of indirect met elkaar verbonden. Omdat je het meeste invloed uit kunt oefenen op je eigen economie is dit voor jou als individu ook meteen de meest belangrijke.

 

Als persoon, of algemener als huishouden, zijn er een groot aantal parallellen te trekken met het zakelijke deel. In je onderneming heb je onder andere je balans en je verlies en winst rekening. Om beiden nu te behandelen zou te uitgebreid worden. Van beiden spreekt de verlies en winst rekening, ook wel resultatenrekening genoemd, het meest tot de verbeelding. Daarom nemen we deze als basis om te vergelijken met je onderneming.

 

Inkomsten – omzet

In je huishouden komt er geld binnen. Dit kan loon zijn uit een baan, of een maandelijkse vaste onttrekking uit je onderneming. Er is geen verschil voor de privé situatie waar het geld uit arbeid vandaan komt. Daarnaast kunnen er inkomsten zijn uit beleggingen of rente inkomsten als er geld uitgeleend is. Het aantal mogelijkheden tot B&B of airB&B is sterk groeiende, hieruit volgen inkomsten. Er zijn vele andere mogelijkheden om inkomsten te vergaren, de mens is hier zeer creatief in.

 

Uitgaven – kosten

Niet iedereen weet waar het geld naartoe gaat. De grootste kostenpost is vaak de hypotheek of de huur van je woning. Andere vaste lasten als gas-water-electra en verzekeringskosten zijn over het algemeen wel bekend. Naast de vaste lasten zijn er ook de variabele lasten zoals de wekelijkse boodschappen. Dan hebben we nog kleding, hobby’s en het uitgaan. Als je geld geleend hebt, dan betaal je rentekosten. Nu zijn er nog veel meer mogelijkheden om je geld kwijt te raken, over het algemeen aan posten die men niet meer in de gaten heeft.

 

In onderstaande twee rijen staan de privé gegevens naast de bedrijfsbenamingen. Je ziet dat er een directe vergelijking is tussen je privé situatie en je onderneming.

 

Loon/onttrekkingen                      Omzet

 

Huur-hypotheek                             Vaste kosten

Gas-water-electra

Onderhoud

Verzekering

 

Boodschappen                                 Variabele kosten (inkopen die direct

Kleding                                                verband houden met de omzet

 

Hobby                                                  Overhead kosten

Uitgaan

 

Rente                                                   Financieringsbaten-lasten

 

Sparen/interen                                Winst of verlies

 

 

Hoe kun je je eigen economie vergroten?

Als ondernemer is dit het eenvoudigst. Je kunt je uurtarief verhogen, een werknemer moet op zoek naar een beter betaalde baan. Zowel als werknemer als ondernemer kun je meer uren gaan werken, maar dit kun je niet onbeperkt doen. Je kunt ook op zoek naar ander inkomstenbronnen. Heb je ruimte over? Ga deze verhuren. Staat geld stil op de bank of zit het in het matras? Ga dan investeren.

De andere mogelijkheid is je uitgavenpatroon aanpassen. Bepaalde kosten niet meer maken. Ga voor de grap eens al je vaste abonnementskosten na. Als je dit nog nooit gedaan hebt, dan zal het je verbazen waar je nog allemaal voor betaald. Ooit in het verleden vast heel zinvol, maar nu niet meer. Sluit verzekeringen en lopende leningen af bij andere partijen. Bekijk al je uitgaven eens door een andere bril. “Moet ik deze uitgave doen?”

 

De keuze is aan jou!

 

Dinsdag 15 november is er weer een webinar. Dit keer gaat het over de vraag hoe je informatie uit je administratie krijgt. Je kunt je nog aanmelden.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Machiel Keet,

-Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers” www.ikhebnietsmetcijfers.nl

-Administratiekantoren Gere-geld www.administratiekantoor-gere-geld.nl

-Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. www.gere-geld.nl

-Telefoon: 06-51474241

Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/

 

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen