Veranderingen in de omzetbelasting
Cor
24 januari 2019 

Veranderingen in de omzetbelasting

De btw regelingen veranderen

 

Belastingen veranderen continue. De omzetbelasting is hierin niet anders. Zo zijn er een tweetal veranderingen die of plaats hebben gevonden of plaats gaan vinden in de nabije toekomst. Beide veranderingen zullen we kort toelichten. Voor nadere toelichting vragen we je contact op te nemen met één van onze administratiekantoren.

Percentage btw laag

Met ingang van 1 januari 2019 is het lage btw percentage veranderd. Er zijn een groot aantal diensten en producten die met een laag btw percentage belast worden. Dit zijn producten en diensten waarvan de overheid vindt dat ze toegankelijker moeten zijn voor iedereen, de zogenaamde basis behoeften. Waar je als consument het meeste mee te maken hebt is de categorie voedingsmiddelen. Alle boodschappen zijn met ingang van 1 januari door de wijziging van 6% naar 9% btw laag dus 3% duurder geworden. Het mag duidelijk zijn dag de software van Gere-geld ruim voor 31-12-2018 het nieuwe btw percentage ingevoerd heeft.

 

BSN nummer als btw nummer verdwijnt.

Afgelopen jaar is er enorm veel te doen geweest rond de invoering van de AVG. Alle persoonsgegevens moeten goed afgeschermd worden en er dient beschreven te zijn wie wanneer bij welke persoonsgegevens mag komen. Heel apart is het dan ook dat je privé BSN nummer bij eenmanszaken gelijk is aan je btw nummer. En sterker nog, dat je verplicht was om he btw nummer op je website te vermelden. Het op straat gooien van je eigen BSN nummer strookt niet met de strengere wetgeving.

 

Als zzp’er / eenmanszaak hoef je nu je btw nummer niet meer op je site te vermelden, echter nog wel op je factuur. De autoriteit consument en markt geeft geen prioriteit aan de handhaving van de verplichting om je btw nummer op je site te vermelden.

 

De belastingdienst staat nog wel een enorme klus te wachten. Voor 01-01-2020 krijgen alle 1.300.000 eenmanszaken een nieuw btw nummer. Nu is het betalingskenmerk voor je btw aangifte gekoppeld aan je btw nummer.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen