Overgang eenmanszaak naar BV
Als ondernemer stel je je eens in de zoveel tijd de vraag of je nog wel de juiste rechtsvorm hebt. Meestal gaat het om een eenmanszaak of VOF die omgezet gaat worden in een BV. De eerste vraag die je jezelf stelt is waarom je je eenmanszaak of VOF om zou willen zetten. En als deze vraag beantwoord is met “ja”, dan is de volgende vraag “hoe ga ik het omzetten?”.
Waarom omzetten
Er zijn twee belangrijke overwegingen om een eenmanszaak of VOF om te zetten in een B.V.. De eerste reden is er een vanuit een luxe positie, je winst is te hoog. Zo is in 2019 de hoogste belastingschijf 51,75 %. Als je bij een BV eerst 20% vennootschapsbelasting betaald en daarna 25% dividendbelasting, dan is de effectieve belastingdruk 40%. (bij 25% vennootschapsbelasting stijgt dit naar 43,75 %). Tot 2021 gaat de vennootschapsbelasting omlaag naar 16% bij een winst beneden de € 200.000 en naar 22,25% vanaf € 200.000. Echter de dividendbelasting gaat omhoog naar 26,9% in 2021. Dit geeft enige verschuivingen, maar het totaal betaalde percentage belasting blijft beneden de 51,75 n box 1. Waar het omslagpunt qua winst ligt, is mede afhankelijk van je privé situatie. De grootste invloedsfactor is de hypotheekrente die afgetrokken mag worden.
De tweede reden heeft alles met risico te maken. Hoe groot is het risico op claims? Heb je personeel in dienst? Zijn er nog andere risico’s die je wel loopt, maar in een negatief scenario financieel niet kunt dragen? Dan loont het ook de moeite om je eenmanszaak of VOF om te zetten in een B.V. Indien het risico, het negatieve scenario zich aandient, dan gaat de B.V. failliet, zonder dat een curator aan jouw privé eigendommen kan komen. Bij een eenmanszaak of VOF ben je wel privé aansprakelijk.
Geruisloze inbreng
Als je het besluit genomen hebt om over te gaan naar een B.V. als rechtsvorm, dan is de geruisloze inbreng de meest gekozen optie. Ee geruisloze inbreng wil zeggen dat je niet hoeft af te rekenen met de belastingdienst. Stel, je hebt een pand met overwaarde in de eenmanszaak zitten. In dit geval hoef je niets aan de belastingdienst te betalen, je neemt de overwaarde op je pand mee naar de nieuwe B.V.. Deze wordt doorgaans gekozen als de huidige onderneming in ongewijzigde vorm voortgezet wordt in de B.V.
Ruisende inbreng
Het tegenovergestelde van de geruisloze inbreng is de ruisende inbreng. Nu ga je wel afrekenen met de belastingdienst. De B.V. koopt in feite alle goederen van je eenmanszaak of VOF, inclusief de overwaarde. Leg de waarde van het verkochte goed en objectief (bij pand door en taxateur bijvoorbeeld) vast. In je “oude” eenmanszaak of VOF maak je nu een boekwinst die in box 1 belast is. De belangrijkste reden om af te rekenen met de belastingdienst is als er nieuwe partners in de onderneming komen. Door alle goederen tegen een getaxeerde waarde in te brengen in de B.V. ontstaat er voor alle partijen een schone lei. Zonder dat er achteraf verwijten kunnen komen.
Loop jij met de gedachten om van rechtsvorm te veranderen? Neem dan eens contact op met één van onze administratiekantoren.
Op jouw financieel succes,
Machiel Keet,
Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er
– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”
– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld
– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.
– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?
Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.
Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.
P.P.Grégoire
op 02 May 2019Machiel
op 01 Jul 2019