Urencriterium

Voldoe jij aan het urencriterium?

Als je als eenmanszaak of in een VOF werkt, dan is het belangrijk dat je aan kunt tonen dat je voldoet aan het urencriterium. Zeker in het begin is dit van belang als je nog niet veel omzet maakt. Ook als je gedurende het jaar met je onderneming gestart bent.

aan de slag

1.225 uren

Dit is het minimaal aantal uren dat je voor je onderneming in het kalenderjaar gemaakt moet hebben om de zelfstandigenaftrek te mogen claimen. Een vraag die laatst voorbij kwam was hoeveel jaren je de zelfstandigenaftrek mag claimen. De zelfstandigenaftrek mag door iedereen die geregistreerd staat als ondernemer en de 1.225 uur aan de onderneming besteedt heeft geclaimd worden. Hierop is geen tijdslimiet van toepassing. Deze kan dus altijd gebruikt worden in je aangifte inkomstenbelasting.

Startersaftrek

De eerste drie jaren dat je een onderneming hebt kun je ook de startersaftrek claimen. Dit mag in de eerste vijf jaren nadat je de onderneming gestart bent. Voorwaarde is wel dat je minimaal voldoet aan de 1.225 uren eis voor de zelfstandigenaftrek.

Hoe bijhouden?

Hoe de uren geregistreerd worden is voor de belastingdienst minder relevant. Je mag, bij een controle, je papieren agenda gebruiken om je uren aan te tonen. Elke dag/week je uren in een excel sheet vastleggen is ook prima. Er zijn voldoende apps beschikbaar die de urenregistratie makkelijk voor je kunnen maken. Kijk bij de app er wel naar of je de gegevens kunt exporteren, anders vindt de belastingdienst dit minder leuk. Kijk welke manier het beste bij jou past en houd je uren bij.

Indirecte uren

De uren die je direct aan een klant besteedt zijn over het algemeen wel duidelijk. Dit zijn je facturabele uren, dit is ook altijd uit je administratie te halen. Maar naast deze duidelijk aantoonbare uren, zijn er ook nog uren die meegeteld mogen worden voor het urencriterium die minder rechtlijnig zijn. Dit zijn de overige uren. Onderstaand een opsomming van de overige uren die meetellen voor het urencriterium.

  1. Het volgen van relevante cursussen
  2. Maken van offertes
  3. Bijhouden vakliteratuur
  4. Administratie
  5. Aanschaffen van bedrijfsmiddelen (incl. uitzoektijd)
  6. Netwerken
  7. Bijhouden website (of overleg met degene die dit voor je doet)
  8. Blogs schrijven en publiceren
  9. Webinars geven of volgen
  10. Deze lijst kan langer zijn.

Welke indirecte werkzaamheden weet jij op deze lijst aan te vullen? Laat dit achter in de onderstaande commentaarbox!

Aanstaande dinsdag 20 december is het zover, dan gaat de online cursus live. Bekijk als trouwe lezer de intro video, met daaraan gekoppeld de registratie van het webinar Eindejaarstips.

Kijk dinsdag 20 december op de site en profiteer van de mega korting. De korting is om de lancering van de online cursus te vieren. Naast de korting zijn er nog twee grote voordelen wat ervoor zorgt dat de cursus bijna gratis is. Mis het niet!

Met vriendelijke groeten,

Machiel Keet,

-Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers” www.ikhebnietsmetcijfers.nl

-Administratiekantoren Gere-geld www.administratiekantoor-gere-geld.nl

-Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. www.gere-geld.nl

Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/

Over de schrijver
Ben
Door

Ben

op 15 Dec 2016

1. Als schrijver zijn de onderzoeksuren voor artikelen ook indirecte uren. Als ze maar het doel hebben om er geld mee te verdienen. 2. In een applicatie die ik heb gekocht maak ik werk om aan te tonen dat ik met deze applicatie goed uit de voeten kan. 3. Een applicatie die je nodig hebt voor een klus van internet binnenhalen en er studie-uren aan besteden.

Machiel
Door

Machiel

op 19 Dec 2016

Beste Ben,Bedankt voor je reactie. Zeker zinvolle aanvullingen van soorten uren die meetellen. Zo zal elk specialisme eigen urensoorten hebben die allemaal meetellen voor het urencriterium. groeten Machiel

Aafke Dijkstra
Door

Aafke Dijkstra

op 15 Dec 2016

Hoi Machel, leuk je blog! Ik houd van handige tips voor mijn administratie. Toevoeging urencriterium: het schrijven van een boek. E-book en gewoon., reiskosten voor netwerken etc. Wat ik mij ook afvraag? Wat is in het algemeen redelijk. Bijvoorbeeld voor het bijhouden, maken websites, sociale media. Ik ben daar best wel een flink aantal uren aan kwijt. Inrichting nieuwe praktijkruimte, vergaderingen.Groetjes,Aafke Dijkstra

Machiel
Door

Machiel

op 19 Dec 2016

Beste Aafke, Dank voor je reactie. De vraag of iets "redelijk" is of niet is minder relevant. Het gaat om de tijd die jij eraan besteed. Ik ben ook best wat tijd kwijt met het bijhouden van de site en het schrijven van blogs / geven van webinars etc. Dit hoort allemaal bij het urencriterium. Het inrichten van de praktijkruimte zeker ook.Groeten Machiel

Jeroen Stoffels
Door

Jeroen Stoffels

op 15 Dec 2016

je werkruimte: onderhouden van pc's en schoonmaken van je kantoor Reizen: naar de opdrachtgever, maar ook woon-werkverkeer

Machiel
Door

Machiel

op 19 Dec 2016

Dank voor je aanvulling Jeroen. Ik had het schoonmaken van mijn kantoor nog niet opgenomen.

Reactie plaatsen