Top 3 boekhoudtips

Breng je boekhouding op orde met deze 3 tips

Veel ondernemers houden er niet van; de boekhouding. Maar het moet toch gebeuren. Uiteindelijk heb je veel profijt aan een geordende en opgeruimde boekhouding. Pas de volgende drie tips toe en je slaapt ’s-nachts beter!

bewaarplicht administratie

Tip 1: Gooi zoveel mogelijk weg

Mensen houden van bewaren. Zolders vol met spullen. Bureaus vol met papieren en kasten vol met zaken die allang de prullenbak in kunnen. Eén van de belangrijkste tips voor het op orde houden van je administratie is zoveel mogelijk weg te gooien. Niet alleen creëert dit rust in je hoofd maar ook op je bureau en in de kast.
Soms is het noodzakelijk om bepaalde zaken jarenlang te bewaren. Probeer dit dan zoveel mogelijk digitaal te doen. Een digitale boekhouding is vele malen makkelijker te onderhouden. Je kunt makkelijker dingen opzoeken. Ook het maken van backup´s is erg belangrijk als je alles op je eigen laptop of pc opslaat. Veel makkelijker is het om al je pdf’s en foto’s van bonnetjes op te slaan in je boekhoudpakket dat online staat. In plaats van alles dubbel uit te printen sla het digitaal op meerdere plaatsen op, als je wil op je pc / laptop en in je online boekhoudpakket als Gere-geld.
Heb je geen enkele mogelijkheid om de administratie digitaal te doen gebruik dan sorteermappen. Zo houd je alle papieren netjes bij elkaar maar wel gescheiden. Los van sorteermappen zijn er veel handige kantoorartikelen die je administratie extra kunnen structureren.

Tip 2: werk je boekhouding met regelmaat bij.

Het lijkt wel menseigen. Moeilijke en tijdrovende zaken stellen we altijd uit tot het laatste moment. Dit komt voornamelijk omdat we er geen zin in hebben of er tegenop zien. Vooral bij het op orde houden van de administratie is het belangrijk dat je met moeilijke en tijdrovende zaken zo snel mogelijk begint. Zo voorkom je veel stress als je alles op het laatste moment moet doen.
Je hoeft ook niet direct alles in één keer af te maken. Maak elke dag een kleine stap en uiteindelijk is die moeilijke en tijdrovende klus opgedeeld in vele kleine stukjes. Dit maakt de boekhouding een stuk makkelijker. Plan bijvoorbeeld elke week een vast tijdstip in waarop je je boekhouding bijwerkt. Maar dit werkt uiteraard alleen als je er direct mee begint!

Tip 3: zorg voor ontspanning

Moet je belangrijke administratie afronden is het belangrijk dat je niet wordt afgeleid door andere mensen. Dit kunnen collega’s maar ook familieleden zijn. Zet bijvoorbeeld een ontspannen muziekje op en zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden. Niks is zo vervelend als gestoord te worden tijdens je belangrijke administratie.
Moet je belangrijke administratie afronden zorg er dan voor je goed bent uitgerust. Ook gezond eten helpt enorm bij het verbeteren van je prestaties. Zo maak je minder fouten en heb je de administratie eerder op orde. Neem dus af en toe ook een pauze tussendoor.
Niemand ontkomt eraan. De boekhouding zal altijd gedaan moeten worden. Of het nu gaat over grote projecten op je werk of over je eigen financiële situatie. Een goede boekhouding kan vele problemen voorkomen en kan eventuele oorzaken aan het licht brengen. Financieel inzicht in je eigen bedrijf is van essentieel belang. Daarom zit er ook een rapportage in Gere-geld die je naar eigen inzicht vorm kunt geven.

Op jouw financieel succes,

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Reactie plaatsen