TOP 20 bespaartips op je boekhouding
Cor
31 januari 2017 

TOP 20 bespaartips op je boekhouding

Bespaartips op je boekhouding

 

Boekhouden is niet de meest favoriete hobby van ondernemers. Het hoort er echter wel bij. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de belastingdienst en mogelijk de Kamer van Koophandel. Je bent natuurlijk het meest gepassioneerd over je eigen vakgebied, en daarin bent je ongetwijfeld een echte expert. Maar bij het ondernemen komen meer dingen om de hoek kijken. Één daarvan is de boekhouding. Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat het boekhouden zo min mogelijk tijd kost, en dat je dus zoveel mogelijk tijd overhoudt voor uw passie. Naast tijd kunnen we je ook geld besparen, hoe? dat lees je hier!

 

De top 20 bespaartips op de boekhouding

 1. Maak foto’s van je bonnetjes en stuur ze met een app naar je boekhouding. Nooit meer bonnetjes kwijt, geen uitpuilende portemonnee of handschoenenkastje.
 2. Boek de inkoopfacturen direct (bijvoorbeeld eens per week). Dan wordt dit geen grote onoverkomelijke stapel werk, en vordert u de BTW direct terug.
 3. Maak gebruik van de scan en herken mogelijkheid van het boekhoudpakket. Zo kunnen de inkoopfacturen met één druk op de knop geboekt worden.
 4. Ondersteunt het boekhoudpakket het UBL formaat al? Dan zijn de inkoopfacturen eenvoudig in te lezen. De overheid heeft dit al per 1 januari verplicht, en het bedrijfsleven zal snel volgen. Met de E-factuur (niet PDF) wordt zowel een kwaliteitsslag gemaakt, alsook een efficiëncyslag. De E-factuur wordt 100% nauwkeurig ingelezen.
 5. Betaal de inkoopfacturen vanuit het boekhoudpakket, en lees de verzamelbetaling in bij de bank. Dit voorkomt een dubbele invoer (boekhoudpakket en bank)
 6. Stuur zo snel als mogelijk de verkoopfacturen. Hoe eerder verzonden, hoe eerder betaald.
 7. Ga factureren vanuit het boekhoudpakket. Dan is de omzet direct geboekt en staat de factuur bij de nog te ontvangen bedragen. Kies het juiste boekhoudpakket dat ook de nieuwe E-factuur stuurt.
 8. Verkort de betalingstermijn op uw verkoopfacturen. Dit kan niet ongelimiteerd, maar en 60 dagen termijn is echt te lang.
 9. Zorg voor een goede telefonische debiteurenbewaking. Dit verkleint het afboeken van vorderingen omdat een klant failliet gaat.
 10. Als het te lang duurt, maan dan schriftelijk (en vriendelijk). Dit om het traject vast te leggen
 11. Loopt het de spuigaten uit, geef dan de vordering uit handen. Er zijn incasso bureaus die de volledige vordering uitbetalen (zonder kosten-inhoudingen)
 12. Een andere mogelijkheid is een automatische incasso.
 13. Is een contante of pin betaling mogelijk? Dan heeft u helemaal geen openstaande rekeningen
 14. Gaat het om grotere vorderingen? Vraag dan om een aanbetaling.
 15. Lees de bankmutaties in, in het boekhoudprogramma. Geen handmatig overnemen van gegevens meer.
 16. Neem een boekhoudpakket dat betalingen en ontvangsten bij het inlezen direct aan een klant of leverancier toewijst. Niet meer handmatig selecteren
 17. Doe zoveel mogelijk zelf direct in het online boekhoudpakket. Hoe meer zelf gedaan wordt hoe minder aan een administratiekantoor betaald hoeft te worden. Dit ter voorkoming van dubbele handelingen.
 18. Selecteer en boekhoudpakket waar een jaarrekening uit komt, en indien nodig, ook deponeert bij de Kamer van Koophandel. Dit beperkt de kosten voor een administratiekantoor.
 19. Onderhandel altijd. Elk nummer is onderhandelbaar, maar vraag erom.
 20. Zet overtollige liquide middelen op een spaarrekening of investeer deze als de liquide middelen langere tijd overbodig zijn.
 21. Bekijk de lopende contracten, zijn deze nog actueel? Bent u niet toevallig veel groter gegroeid dan bij aangaan was voorzien 

Zo zie je dat er ook met een boekhouding geld en tijd te besparen is. Om een indruk te krijgen hoe eenvoudig het boekhouden kan zijn, verwijzen we je naar de demo versie. Deze is gelijk aan een live omgeving.

Bekijk je eigen boekhouding eens op deze 20 tips en tops. Mocht je ondersteuning nodig hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Je kunt ook meteen gebruik maken van Gere-geld door je aan te melden. Je hebt dan alle 20 bespaartips meteen geïmplementeerd.

directaanmelden

Heb je nog meer tips om te besparen met je boekhouding? Zet deze dan in de onderstaande commentaar-box en help alle ZZP-ers hiermee.

 

Vind je het artikel interessant? Deel dit via de social media buttons aan de rechterzijde.

 

Wil je voordelig je administratie uitbesteden? Als de tijdsbesparing je belangrijkste motivatie is. Kijk dan verder voor de mogelijkheden.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Machiel Keet,

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Volg de online cursus met de CIJFER methode

Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen