Toeslagen voor de zzp'er
Cor
13 mei 2019 

Toeslagen voor de zzp'er

Recht op toeslagen voor de zzp’er

 

Ben je net als ZZP-er met je eigen bedrijf gestart, dan komen er heel wat zaken om de hoek kijken, waar je waarschijnlijk niet eens van afwist. Of ben je al langer als zzp’er aan de slag, maar is je inkomen nog niet zo hoog? Heb je als ZZP-er recht op toeslagen en zo ja op welke dan? Als startende ondernemer kom je mogelijk in aanmerking voor bepaalde toeslagen, die zelfs kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. En zeker als je bedrijf nog niet zoveel winst maakt, zijn deze toeslagen een welkome aanvulling.

Er zijn verschillende soorten toeslagen

  • Zorgtoeslag
  • Kind-gebonden budget
  • Huurtoeslag
  • Kinderopvangtoeslag

 

De berekening van de toeslagen

Toeslagen worden berekend naar je inkomen, je kunt ze dan ook zien als inkomensafhankelijke tegemoetkomingen. Natuurlijk moet er eerst vastgesteld worden of je recht hebt op toeslagen. Er wordt dan in eerste instantie gekeken naar je huishoudsamenstelling en het toetsingsinkomen, dat is het gezamenlijke inkomen van jou en je partner, of je recht hebt op toeslag. Aan de hand van het fiscale verzamelinkomen op je aangifteformulier inkomstenbelasting (= gelijk aan bedrag toetsingsinkomen) wordt berekend hoeveel toeslag je krijgt.

 

Hogere toeslagen

Hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag is die je kunt krijgen. Maar er is nog meer, want je mag van je fiscale verzamelinkomen nog wat extra posten aftrekken zoals startersaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Hierdoor heb je algauw recht op toeslagen en dat is natuurlijk extra leuk.

Wisselende inkomsten

Géén probleem, je toetsingsinkomen wordt namelijk ieder jaar opnieuw berekend. Hierdoor voorkom je dat je achteraf moet terugbetalen omdat je eigenlijk dat jaar geen recht had op toeslag. Met jaarlijks sterk wisselende inkomsten moet je er wel op voorbereid zijn, dat je een jaar misschien geen recht hebt op toeslag omdat je inkomen te hoog was.

 

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Je hebt als alleenstaande in 2019 al recht op zorgtoeslag als je verzamelinkomen lager is dan € 29.562. Heb je een partner dan ligt de grens iets hoger, namelijk € 37.885. Er zit echter wel een maar aan, je vermogen van sparen & beleggen mag niet meer zijn dan € 114.776 als alleenstaande of € 145.136 met partner. Is dit meer, dan kom je niet in aanmerking voor toeslag.

 

Kind-gebonden budget

Heb je minderjarige kinderen, dan heb je doorgaans recht op kind-gebonden budget. De kinderen moeten dan wel thuis wonen en je moet kinderbijslag ontvangen. Maar je (gezamenlijke) inkomen en (gezamenlijke) vermogen mogen ook niet te hoog zijn. Je kunt bij de belastingdienst vinden welke grens er op jouw situatie van toepassing is.

 

Huurtoeslag

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je aan behoorlijk wat voorwaarden voldoen. Je kunt via de belastingdienst uitzoeken of je aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.

 

Kinderopvangtoeslag

Als ZZP-er heb je recht op kinderopvangtoeslag, mits je je kind naar de kinderopvang brengt als je moet werken voor je bedrijf. Maar voor welke uren kun je dan ook daadwerkelijk een tegemoetkoming krijgen? Het gaat om de volgende uren:

  • die je in rekening brengt bij klanten
  • die je besteedt aan bedrijfsadministratie
  • waarin je offertes maakt en je website bijwerkt.
  • waarin je cursussen of trainingen volgt, die te maken hebben met je bedrijf

 

Voor deze uren mag je kindertoeslagkorting aanvragen. Het gaat dus alleen om de gewerkte uren en niet de uren die je gebruikt om te reizen. Je moet deze uren aantoonbaar kunnen maken bij de belastingdienst, daarom is het ook belangrijk om een duidelijke urenregistratie bij te houden.

 

Wil je meer informatie over de mogelijkheden met de toeslagen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met één van onze administratiekantoren.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen