Tips voor je BTW aangifte
Cor
16 juli 2018 

Tips voor je BTW aangifte

BTW aangifte tips

  De BTW kwartaal-aangifte moet weer gedaan worden voor 31-07-2018. Voor veel ondernemers is dit weer een hele opgave. Het hoeft geen opgave te zijn als je de CIJFER methode hanteert. Als je rekening houdt met de diverse tips uit de CIJFER methode, dan is het doen van een BTW aangifte een koud kunstje.

Zorg dat alle inkoopfacturen geboekt zijn.

Dit klinkt als een open deur, maar zorg ervoor dat je alle inkoopfacturen verwerkt hebt. Op alle zakelijke facturen staat BTW die je terug kunt vragen, maar dan moet je ze wel inboeken. De BTW op bonnetjes van de lunches en diners mag niet teruggevorderd worden van de fiscus. Maar boek deze zakelijke kosten wel in je boekhouding. Deze zakelijke kosten verlagen wel (voor een deel) de jaarwinst waar je weer inkomstenbelasting over betaald. Bekijk deze video om te zien hoe makkelijk de bonnetjes met de app in de boekhouding komen te staan Er is geen probleem met belasting betalen, maar wel met teveel belasting betalen.  

Let op je factuurdatum bij uitgaande facturen

Over het spelen met de factuurdatum heb ik eerder een blog geschreven. Onderstaand de link. Met name facturen over maart, factureer deze met de datum van 1 april, dan draag je de BTW een kwartaal later af. Dit cashvoordeel kan handig van pas komen, los van het rentevoordeel, want de rentepercentages zijn erg laag.  

Intracommunautaire leveringen en diensten

Als je goederen en / of diensten levert aan bedrijven binnen de EU, dan moet je een extra aangifte doen. Dit is de intracommunautaire aangifte. Het totaal aan de EU-klant gefactureerde bedrag van dit kwartaal dient op het BTW nummer van de EU klant doorgegeven te worden aan de belastingdienst. Dit is een aparte belastingopgave. Blijven je leveringen en diensten binnen de landsgrenzen? Dan is er niets aan de hand.  

Kleine ondernemersregeling (KOR)

Ben je een onderneming die net veel BTW hoeft te betalen? Dan kan het zijn dat je gebruik kunt maken van de kleine ondernemersregeling. Betaal je op jaarbasis (het totaal van de 4 kwartalen) € 1.345,- of minder BTW? Dan krijg je alles terug. Betaal je per jaar tussen de € 1.345,- en € 1.883,- dan is er een formule die aangeeft hoeveel je terug krijgt.  

Betaal je per kas of pin?

Ook de zakelijke kosten die je per pin of kas betaald voor bijvoorbeeld kantoorartikelen zijn terug te vorderen bij de fiscus. Neem dus ook elk bonnetje op in je boekhouding. Maak hiervoor gebruik van de boekhoudkoppeling. De app van Gere-geld waarbij je een foto van je bonnetje maakt en middels de app naar je boekhouding stuurt.  

Excel of boekhoudpakket?

Als je je boekhouding in Excel bij houdt, let er dan goed op dat je administratie klopt, alle tellingen kloppen en alle formules kloppen. Er is zo over een formule getypt, een rij of kolom ingevoegd et cetera, en dan maar zoeken waar het verschil zit. Vervolgens inloggen bij de belastingdienst en weer handmatig overtypen van de gegevens. Dit is erg foutgevoelig, en bij een belastingcontrole een probleem. Terwijl als je een boekhoudpakket gebruikt, de aangifte met enkele muisklikken naar de belastingdienst verzonden kan worden. Hetzelfde geldt voor de jaarrekening. Ook deze komt uit het boekhoudpakket en kan met een muisklik verzonden worden naar de Kamer van Koophandel.   Op jouw financieel succes,   Machiel Keet, Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er   – Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers” – Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld – Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. – Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?   Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons. Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen