Salaris of dividend als DGA? een keuze!
08 oktober 2014 

Salaris of dividend als DGA? een keuze!

Heeft u een Besloten Vennootschap (BV)? Dan bent u verplicht uzelf een loon toe te kennen.salaris of dividend

De belastingdienst heeft een minimum loon voor een DGA vastgesteld op € 44.000,- per jaar. U dient echter ook nog rekening te houden met uw meest verdienende medewerker.

Er is echter ruimte om te variëren in de hoogte van uw salaris. De vraag is dan wat voordeliger is, loon uitbetalen, met alle inhoudingen tussen bruto en netto loon aan de ene kant. En aan de andere kant is er de mogelijkheid om de winst in de BV te laten zitten, hierover vennootschapsbelasting te betalen, en vervolgens dividend uit te keren waar u dividendbelasting over betaald.

Het gaat om het belastbaar inkomen. In de privé situatie kan op het bruto loon bijvoorbeeld nog de hypotheekrente in mindering gebracht worden. Maar om het niet te complex te laten worden, laten we alle mogelijke privé aftrekposten buiten beschouwing.

Vooraf nog even de belastingtarieven. Voor de inkomsten belasting geldt tot € 56.532,- het 42% tarief en daarboven 52% inkomstenbelasting.

Voor de vennootschapsbelasting geldt tot een winst voor belastingen van € 200.000,- een tarief van 20 % en daarboven 25 %. De dividendbelasting bedraagt dit jaar nog 22% tot een uitkering van € 250.000,- en daarboven 25 %. De verwachting is dat in 2015 de volledige dividenduitkering weer belast zal worden tegen 25 %. U kunt dus nog een voordeel behalen door dit jaar dividend uit te keren.

Onderstaand enkele rekenvoorbeelden naast elkaar. De winst is op € 100.000,- gesteld, voordat u uzelf een beloning toegekend heeft.

salaris of dividend

We hopen u hiermee verder inzicht gegeven te hebben in de mogelijkheden en de verschillen. De berekening kan wijzigen aan de hand van uw persoonlijke situatie. Zoals eerder vermeldt kan de hypotheekrente aftrek een aanzienlijk verschil maken in de hoogte van het belastbaar inkomen.

Mocht u vragen hebben, dan staan de medewerkers van administratiekantoor Gere-geld u graag te woord.

Over de schrijver
Reactie plaatsen