Rentabiliteit, wat moet ik ermee?
Cor
28 oktober 2015 

Rentabiliteit, wat moet ik ermee?

Rentabiliteit Eigen vermogen

Één van de veel gehoorde termen in de wereld van de financiën is de Rentabiliteit.

Wat is dit nu voor een term en wat zeggen dergelijke kengetallen.

Naast de rentabiliteit zijn er nog meerdere kengetallen. Voor een verdere uitleg verwijzen we u naar de online videocursus Jaarrekening lezen en kengetallen.

Er zijn enkele verschillende rentabiliteitsratio’s. De belangrijkste voor u als ondernemer is echter de rentabiliteit van het eigen vermogen.

 images (23)

Hoe is de formule?

De formule om de rentabiliteit van het eigen vermogen te berekenen is vrij eenvoudig.

Netto winst

————————– = x %

Eigen vermogen

De definitie van de netto winst van een boekjaar is eenvoudig uit de jaarrekening te halen, dit heeft u namelijk netto overgehouden onderaan de streep.

Het eigen vermogen daarentegen is een samenstelling. Heeft u een BV? Dan is dit het volgestorte aandelenkapitaal, aangevuld met de winsten of verliezen uit de eerdere boekjaren. Daarnaast kunnen er nog wettelijke reserves of agio reserves zijn. Wettelijke reserves spreken voor zich, een agio reserve is door de aandeelhouders extra in de onderneming ingebracht kapitaal. Dit mag dan ook belastingvrij weer terugbetaald worden aan deze aandeelhouder.

Wat kun je met de uitkomst?

De hamvraag die met dit percentage beantwoord wordt, is of de onderneming meer opgeleverd heeft dan dat uw geld bij de bank of in een aandelenfonds opgebracht zou hebben.

Stel dat de rentabiliteit van het eigen vermogen 5% is. Met de huidige rentestand kunt u met een gerust hart stellen dat u er goed aan doet om uw vermogen in de onderneming te laten zitten. Echter, stel dat zich een investeringskans voordoet met een rendement van 7%, dan ligt de keuze natuurlijk weer anders.

De berekening van de rentabiliteit op het eigen vermogen zegt u dus iets over uw wat uw in de onderneming gestoken vermogen u oplevert. Dit is een berekening gebaseerd op het verleden, en kan dus nooit ondernemingskansen incalculeren.

Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen. Kijk hier eens voor aanvullende administratieve dienstverlening of ons online boekhoudpakket.

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen