Software kopen of huren

Als er nieuwe / vernieuwende software nodig is, is het verstandig om jezelf de vraag te stellen of deze gekocht gaat worden of dat het beter is om deze op abonnementsbasis in de cloud af te nemen.

 

Deze keer willen wij u 6 punten onder de aandacht brengen die uw keuze kunnen onderbouwen.

softwareKopen

Indien de software minder dan € 450,- kost, mag deze ineens ten laste van het resultaat gebracht worden. De ervaring leert echter dat de meeste software die aangeschaft moet worden, beduidend duurder is. Deze software wordt dan op de balans geactiveerd en in vijf jaar afgeschreven. Als u een startende ondernemer bent mag u sneller afschrijven. Bij het aankopen van software kunt u onder voorwaarden recht hebben op investeringsaftrek.

Abonnement

Steeds meer softwareleveranciers kiezen ervoor om de software op abonnementsbasis aan te bieden. Deze software draait dan in de cloud. U hoeft als ondernemer niet ineens een groot bedrag te betalen voor de aanschaf, maar u betaald een lager maandbedrag. Dit maandbedrag mag ineens in de kosten genomen worden.

Installatie

Als u software aanschaft, dan moet u deze zelf op uw eigen server installeren. Indien u een abonnement heeft, dan is deze technische kennis niet nodig.

Onderhoud en updates

Als de software op uw eigen server draait, dan bent u ook zelf verantwoordelijk voor de updates. Deze worden u vaak per CD toegezonden, waarna u zelf actie moet ondernemen. Bij het abonnement in de cloud werkt u altijd met de laatste versie, en hoeft u niets te doen om de laatste versie tot uw beschikking te hebben.

Back-up

Online software leveranciers organiseren de back-up van uw gegevens. Bij Gere-geld wordt de back-up bij een andere cloudpartij gedaan dan dat de operationele software draait. Indien u alle programma’s op uw eigen server heeft staan, dan bent u ook zelf verantwoordelijk voor de back-up.

Bewaarplicht

Er geldt een administratieve bewaarplicht van zeven jaar (voor de meeste documenten). Dit mag ook digitaal zijn. Als uw eigen server het in deze zeven jaar begeeft, en u bent al uw gegevens kwijt, dan heeft u een probleem. Veel software leveranciers in de cloud vragen grote bedragen (ontbrekende jaren) om de software weer open te stellen. Bij Gere-geld betaald u het aantal jaren maal € 25,- en uw administratie wordt een maand open gezet zodat u weer bij uw gegevens kunt.

Gere-geld staat volledig in de cloud. Lees ook de blog over een online boekhoudpakket en uw accountant en een handige checklist om uw cloudaanbieder te beoordelen  

Welke keuze maakt u? Plaats uw mening in onderstaande reactie-box
Reactie plaatsen