Wat is het verschil tussen operational en financial lease?
Cor
03 april 2018 

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

De verschillen tussen de twee meest voorkomende leasevormen

 

Bij leasing wordt doorgaans gedacht aan een personenauto of een vrachtwagen. Er is veel meer wat je kunt leasen. Je kunt bijna alle soorten bedrijfsmiddelen huren. Overweeg je om te gaan leasen? Dan is het wel zo handig om de verschillen tussen de twee meest voorkomende vormen te kennen.  

 

Eigendom 

Het belangrijkste verschil tussen financial en operational lease zit in het eigendom. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van het leaseobject. Bij financial lease word je direct eigenaar van het object. 

 

Wel of niet op de balans 

Doordat je bij financial lease eigenaar wordt komt de waarde op de balans te staan bij de materiële vaste activa. Op iets dat je in eigendom hebt ga je afschrijven. De afschrijvingskosten komen in de resultatenrekening terecht als afschrijvingskosten. In feite sluit je een lening af bij de leasemaatschappij voor je investering. De lening komt op de balans onder de langlopende schulden, je lost de schuld maandelijks af bij de leasemaatschappij. Bij financial lease heb je dus een bezitting (het object) en een schuld aan de leasemaatschappij op de balans staan, en komen de jaarlijkse afschrijvingskosten in je resultatenrekening. Bij operational lease krijg je elke maand een factuur met btw van de leasemaatschappij. Deze leasekosten komen direct in de resultatenrekening. Bij operational lease is er geen eigendom dus komt er niets op de balans te staan. Voor multinationals is de wetgeving wel aan het veranderen. De operational leaseverplichtingen en de bezittingen in de toekomst moeten op de balans opgenomen gaan worden.  

 

Het economisch risico 

Bij financial lease ben jij de eigenaar en loop je ook alle economische risico’s. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar. Dat is tevens de reden dat de leasemaatschappij de zorg op zich neemt voor bijvoorbeeld verzekering en onderhoud. Hoe beter de leasemaatschappij zorgt voor haar bezit, hoe meer deze aan het einde van de looptijd nog waard is.  

 

Slottermijn 

Bij zowel operational als financial lease kan er een slottermijn zijn. Bij financial lease is dit de laatste betaling van de lening aan de leasemaatschappij. Bij operational lease wordt aan het einde van de looptijd regelmatig de mogelijkheid geboden om tegen een vooraf afgesproken bedrag het lease object, aan het einde van de looptijd, over te nemen. Vanaf dat moment komt het object in eigendom. 

 

Investeringsaftrek 

Bij financial lease ben je eigenaar en mag je investeringsaftrek claimen. Bij operational lease ben je geen eigenaar en mag je geen investeringsaftrek claimen. 

 

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen operational en financial lease. Wil je meer weten of een gedegen advies over je leasekeuze hebben? Neem dan contact op met één van onze administratiekantoren. 

 

 

Op jouw financieel succes,

 

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er.

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”.

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld.

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. 

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

 

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen