Ooit gedacht aan sale en lease back?
17 augustus 2017 

Ooit gedacht aan sale en lease back?

Sale en lease back  als oplossing

Elke ondernemer kan in de situatie terecht komen dat er een tekort aan liquide middelen in de onderneming aanwezig is. Je kunt je rekeningen niet betalen en komt daardoor in de problemen. Het kan zo zijn dat er in het verleden veel geïnvesteerd is. Dit heeft in het verleden beslag gelegd op de liquide middelen. Hoe kunnen we, nu je in liquide problemen zit, het geld weer uit de investering halen en ervoor zorgen dat de rekeningen betaald kunnen worden. 

Een sale leaseback constructie bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke stappen die samengevoegd worden. Als eerste de verkoop aan de financieringsinstelling en vervolgens het terug huren van de financieringsinstelling. Ook bij het terug huren zijn twee mogelijkheden. 

 sale en lease back

 

Sale. 

Om te beginnen moet je iets te verkopen hebben aan een financieringsinstelling. Je hebt in een verder verleden veel geïnvesteerd in je onderneming. Hiervoor heb je in het verleden veel geld uitgetrokken. Nu zal er een waarde bepaald moeten worden van hetgeen je wil gaan verkopen. Hierbij zal een taxateur betrokken worden. Een onafhankelijk specialist. Nu de waarde bepaald is kunnen gaan verkopen aan de financieringsinstelling. Dus je verkoopt je bezitting aan een financieringsmaatschappij en je leaset het weer terug. 

 

Financial lease 

Bij Financial lease sluit je in feite een leningsovereenkomst met de financieringsinstelling. Je verkoopt je bezitting en je gaat direct een lening aan met de financieringsinstelling. Je draait in feite de klok terug door een lening op te nemen. Het is alsof er destijds in lening afgesloten is waarop inmiddels een deel al afgelost is. Alleen vanaf dit moment moet je op de nieuwe lening ook daadwerkelijk gaan aflossen. Je blijft juridisch eigenaar van je bezitting. De financieringsinstelling zal wel een pandrecht vestigen op de bezitting waarop nu de financiering is afgesloten 

 

Operational lease 

Bij operational lease wordt de financieringsinstelling eigenaar van de activa. Je huurt wat voorheen van jou was terug van de financieringsinstelling. Je bent juridisch geen eigenaar meer van hetgeen je verkocht het aan de financieringsinstelling. Er is nu een “niet op de balans opgenomen verplichting” aangegaan. Als je een BV als rechtsvorm hebt, dan moet je de resterende betalingsverplichtingen vermelden in je jaarrekening. (Zie jaarrekening Gere-geld) Je hebt afgesproken dat je de activa voor een bepaalde tijd terug huurt van de financieringsinstelling. Mogelijk dat je ook nog een terugkoopverplichting in het contract op kan nemen. 

Welke van de twee manieren van leasing het beste bij jou past is een persoonlijke beslissing. Wij kunnen je wel helpen bij de beslissing, evenals bij elke ander financieringsaanvraag. Er zijn verschillende administratiekantoren Gere-geld, mogelijk ook al bij jou in de buurt.

 

Heb je ervaringen met sale leaseback? Laat het ons weten in onderstaande commentaarbox. 

Wil je zelf een administratiekantoor starten?  Wordt franchisenemer bij Gere-geld 

Op jouw financieel succes,

Machiel Keet,

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Volg de online cursus met de CIJFER methode

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

– Toegang tot honderden online trainingen voor ondernemers

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips

Over de schrijver
Reactie plaatsen