Ondernemer voor de belastingdienst
Niet iedereen wordt door de belastingdienst aangemerkt als ondernemer. Zelfs niet als je voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar en 50% van de werkzame tijd besteedt aan je onderneming. Al wordt het dan wel lastig voor de belastingdienst om het af te wijzen. De belastingdienst hanteert een achttal vragen om te beoordelen of je ondernemer bent of niet. Oordeelt de belastingdienst dat je geen ondernemer bent, dan vervalt ook de zelfstandigenaftrek en daarmee ook de startersaftrek, ongeacht het aantal uren dat je gewerkt hebt.
Verricht je wel werkzaamheden naast of buiten loondienst of uitkering, dan is dit “resultaat uit overige werkzaamheden”. Dit moet je opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting.
- Maakt je winst? Zo ja, hoeveel?
Als je alleen een heel kleine winst hebt of structureel verlies lijdt, is het niet aannemelijk dat je winst gaat maken. Er is dan geen sprake van een onderneming.
- Hoe zelfstandig is je onderneming?
Als anderen bepalen hoe je jouw onderneming moet inrichten en hoe jij je werkzaamheden uitvoert, ontbreekt de zelfstandigheid en is er meestal geen sprake van een onderneming.
- Beschik je over kapitaal?
Kapitaal is voor veel ondernemingen noodzakelijk. Je moet investeren in bijvoorbeeld machines, reclame, inhuur van mensen en verzekeringen. Voldoende kapitaal om een onderneming te starten en enige tijd draaiende te houden, wijst erop dat je mogelijk een onderneming hebt.
- Hoeveel tijd steekt je in je werkzaamheden?
Als je erg veel tijd aan een activiteit besteedt zonder dat dat rendement oplevert, is er meestal geen sprake van een onderneming. Je moet daarentegen wel voldoende tijd aan je werkzaamheden besteden om deze rendabel te maken.
- Wie zijn je opdrachtgevers?
Je streeft ernaar meerdere opdrachtgevers te hebben, onder andere om betalings- en continuïteitsrisico’s te verminderen. Wanneer je meerdere opdrachtgevers hebt, neemt je afhankelijkheid van een of enkele opdrachtgevers af en neemt je zelfstandigheid toe.
- Hoe maak je je onderneming bekend naar buiten?
Je bent voor je bestaan afhankelijk van opdrachtgevers. Om ondernemer te zijn, moet je je voldoende kenbaar maken, bijvoorbeeld door reclame, een internetsite, een uithangbord of eigen briefpapier.
- Loopt je ‘ondernemersrisico‘?
Bestaat er een kans dat je opdrachtgevers niet betalen? Gebruik je je goede naam voor de uitoefening van je werkzaamheden? Ben je afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van uw producten en diensten? Loop je ‘ondernemersrisico’, dan hebt je waarschijnlijk een onderneming.
- Ben je aansprakelijk voor de schulden van je onderneming?
Als je aansprakelijk bent voor de schulden van je onderneming, dan ben je mogelijk ondernemer.
Zo zie je dat er nog best een aantal eisen zijn die de belastingdienst aan een ondernemer stelt. En dan gaan we het nog een klein beetje moeilijker maken. Het kan namelijk zo zijn dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de omzetbelasting. Dan moet je wel de btw-aangifte doen, maar hoef je niet de uitgebreide ondernemersaangifte voor de inkomstenbelasting te doen. Hierbij de link naar de site van de belastingdienst om te kijken of je ondernemer bent voor de btw.
Heb je meer vragen omtrent het ondernemerschap en de belastingdienst? Schroom dan niet om dan contact met één van onze administratiekantoren op te nemen.
Op jouw financieel succes,
Machiel Keet,
Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er.
– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”.
– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld.
– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.
– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?
Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.
Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.