Nieuw btw nummer

Voor alle eenmanszaken

 

Wie herinnert het zich nog, alle heisa vorig jaar omtrent de nieuwe wet persoonsgegevens, GDPR / AVG. Door de overheid werd op gelegd hoe en op welke manier de persoonsgegevens vastgelegd moesten worden. En indien je niet op een correcte wijze voldeed aan alle eisen, dan werd er met niet mis te verstane boetes gedreigd.

Het BSN nummer

Niet dat de hele wet verkeerd is, niemand wil dat zijn of haar gegevens op straat komen te liggen. Nu kwam er echter één groot probleem boven drijven. In Nederland zijn er circa 1.500.000 zelfstandigen geregistreerd. Al deze zzp’ers moeten op de verkoopfactuur het btw nummer vermelden. Waar dezelfde overheid de bescherming van persoonsgegevens oplegt, hebben ze bij de belastingdienst een fors lek zitten. Er liggen namelijk ook 1.500.000 BSN nummers op straat. Het btw nummer van alle zelfstandigen bestaat uit het persoonlijke BSN nummer. Voor het BSN nummer staat de landcode NL en na het BSN nummer staat B01 (of hoger nummer, naar gelang het aantal keren dat je in het verleden een eenmanszaak gehad hebt)

 

01-01-2020

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Daarmee voldoet de Belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om te komen met een alternatief voor het huidige nummer, dat het burgerservicenummer (BSN) bevat. aan alle eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer uitgereikt, dat zij bijvoorbeeld gebruiken voor vermelding op hun facturen en op hun website. Hiermee wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt.

 

Voor de betrokken ondernemers betekent het dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen en hun eigen administratie en praktijk daar ook per 1 januari 2020 op moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software zullen moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.

 

Aanvankelijk leek dat pas mogelijk bij de invoering van een nieuw ict-systeem voor de btw. De commissie onderkent ook dat een nieuw ict-systeem een structurele oplossing moet bieden voor het nummerprobleem, maar komt met een variant (de factuurvariant) die de periode overbrugt tot dit nieuwe systeem gerealiseerd wordt. Naar het oordeel van de commissie is deze factuurvariant voor 1 januari 2020 in te voeren.

 

In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer in gebruik. Dat kan ook omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waar het BSN voor is bedoeld. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen.

 

Zo zie je dat er wetgeving gemaakt wordt, maar door de overheid niet naar de eigen organisatie gekeken wordt. Het is nog niet duidelijk hoe de vertaling van het nieuwe btw nummer naar het btw nummer op basis van het BSN nummer moet gaan verlopen. Kortom zzp’ers, de komende maanden de brievenbus in de gaten houden in afwachting van jullie nieuwe btw nummer. Wordt vervolgt.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen