Netwerken voor zzp'ers

Waarom netwerken zo belangrijk is voor jou als zzp’er

 

Of je nu net begonnen bent en je bedrijf op de kaart wilt zetten of als je gevestigde onderneming nieuwe klanten kan gebruiken, netwerken is een vitaal middel voor je bedrijf. Het brengt je in contact met belangrijke mensen uit jouw vakgebied alsook met huidige of potentiële klanten. Bezoek eens een vrijdagmiddelborrel van je brancheorganisatie, ga naar een evenement bij jou in de regio of drink een kopje koffie met vakgenoten.

 

 

Ten eerste zorgt netwerken er natuurlijk voor dat je nieuwe mensen ontmoet. Dit kunnen vakgenoten zijn waar je ervaringen mee kunt uitwisselen en tips kunt delen, echter ook potentiële klanten zijn te vinden op netwerkevenementen. Het is aan te raden om met minder mensen te spreken en ze echt te leren kennen, dan maar heel kort met zoveel mogelijk mensen te praten. Door een waardevol gesprek te starten en de diepte in te gaan met bijvoorbeeld 3 mensen, zul je bij deze mensen ook echt een blijvende herinnering achter laten. Als je dit op elk evenement doet, groeit je netwerk met relevante contacten. Om ervoor te zorgen dat mensen later nog eens contact met je kunnen opnemen, is het natuurlijk belangrijk om visitekaartjes bij de hand te hebben om uit te delen.

Creëer blijvende connecties

Mogelijk ben je iemand die denkt dat netwerken je maar van je ´echte´ werk afhoudt omdat je op dat moment niet bijvoorbeeld achter je bureau met computer zit. Zet je zorgen echter opzij en ga er opuit. Als je netwerken goed doet, zorgt het er juist voor dat je je werk beter kunt doen of dat je nieuwe, blijvende connecties legt. Contacten met mensen die je advies kunnen geven, een gesprek met een potentiële nieuwe medewerker, een tip van de crème-de-la-crème uit jouw vakgebied, een potentiële klant die op zoek is naar wat jij kunt bieden. De mogelijkheden waar nieuwe contacten toe kunnen leiden, zijn eindeloos. Het is alleen belangrijk dat je er met een open mind ingaat en profiteert van wat er op je pad komt.

Onderscheid jouw organisatie

Door nieuwe contacten te leggen met vakgenoten zorg je ervoor dat je op de hoogte blijft waar collega´s mee bezig zijn en welke ontwikkelingen de branche ondergaat. Zo blijf je op de hoogte van de laatste activiteiten. Netwerken zorgt ervoor dat je mee kunt praten over de laatste trends. Daarnaast geeft het je ook ideeën om je eigen bedrijf te onderscheiden. Je hoort namelijk van anderen wat wel en niet werkt, waar jij weer profijt van kunt hebben. Misschien geeft het je wel de inspiratie die je zoekt om iets te doen waar je niet eerder aan gedacht hebt. Zie je er tegenop om met vreemden in contact te komen? Bedenk dan dat iedereen in het begin een vreemde voor elkaar is.

Zet jezelf op de kaart

Met de tijd zul je, als je meer netwerkevenementen bezoekt, ook jezelf meer onderscheiden op een bijeenkomst. Meer en meer mensen zullen je naam leren kennen, waardoor jouw (bedrijfs)profiel zal stijgen. Wat er voor zorgt dat jouw bedrijf op de kaart wordt gezet. Zelfs als je dus niet de kans krijgt om met meerdere mensen te praten, zal jouw aanwezigheid bekend worden en je bedrijfsnaam mogelijk de ronde doen.

Netwerken blijft een belangrijk middel voor elk soort bedrijf om nieuwe contacten te leggen die erg waardevol kunnen zijn voor de groei van jouw zaak. Zorg er dus voor dat je dit aspect opneemt in je business plan en ga er opuit!

Zie je er tegenop om met vreemden in contact te komen? Bedenk dan dat iedereen in het begin een vreemde voor elkaar is. Als je je goed voorbereidt op een netwerk, dan sta je niet met een mond vol tanden, en heb je ook daadwerkelijk iets te vertellen en aan het netwerk toe te voegen. Oefen je verhaal desnoods “droog” voor de spiegel. Je krijgt immers nooit een tweede kans om een eerste indruk achter te laten.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen