Waarom moet ik software huren?
27 september 2017 
in ICT

Waarom moet ik software huren?

Waarom moet ik software huren, of kopen?

Als er nieuwe / vernieuwende hardware of software nodig is, is het verstandig om jezelf de vraag te stellen of deze gekocht moet worden of dat het beter is om deze op abonnementsbasis in de cloud af te nemen.

Om je te helpen bij een mogelijke keuze, zijn er een zestal punten waar je over na moet denken, of op zijn minst een mening over moet vormen. Onderstaand hebben we de onderdelen kort toegelicht.

software huren

Kopen

Indien de software minder dan € 450,- kost, mag deze ineens ten laste van het resultaat gebracht worden. De ervaring leert echter dat de meeste software die aangeschaft moet worden, beduidend duurder is. Deze software wordt dan op de balans geactiveerd en in vijf jaar afgeschreven. (De aanschaf van nu wordt in de kosten over vijf jaar verdeeld) Als je een startende ondernemer bent mag je sneller afschrijven. Bij het aankopen van software kun je, onder voorwaarden, recht hebben op investeringsaftrek. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is van toepassing op de aanschaf van software. Het gaat om het totale bedrag van alle in dit kalenderjaar gedane investeringen (gebouwen en auto’s niet meegerekend). Je moet natuurlijk wel het volledige aanschafbedrag ineens op tafel kunnen leggen.

Abonnement

Steeds meer softwareleveranciers kiezen ervoor om de software op abonnementsbasis aan te bieden. Deze software draait dan in de cloud. Je hoeft als ondernemer niet ineens een groot bedrag te betalen voor de aanschaf, maar je betaald een lager maandbedrag. Dit maandbedrag mag ineens in de kosten genomen worden. Je hebt in dit geval niet te maken met investeren en afschrijven.

Installatie

Als je software aanschaft, dan moet je deze zelf op je eigen computer / server installeren. Als je een abonnement hebt, dan is deze technische kennis niet nodig. Al is de meeste software tegenwoordig redelijk plug & play.

Onderhoud en updates

Als de software op je eigen computer / server draait, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de updates. Deze worden vaak per CD toegezonden, waarna u zelf actie moet ondernemen. Of als download aangeboden, waar je zelf de update moet downloaden en installeren. Bij het abonnement in de cloud werkt je altijd met de laatste versie, en hoef je niets te doen om de laatste versie tot je beschikking te hebben.

Back-up

Online software leveranciers organiseren de back-up van uw gegevens. Bij Gere-geld wordt de back-up bij een andere cloudpartij gedaan dan dat de operationele software draait. Als je alle programma’s op je eigen computer / server hebt staan, dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor de back-up.

Bewaarplicht

Er geldt een administratieve bewaarplicht van zeven jaar (voor de meeste documenten). Dit mag ook digitaal zijn. Als je eigen server het in deze zeven jaar begeeft, en je bent al je gegevens kwijt, dan hebt je een probleem. Veel software leveranciers in de cloud vragen grote bedragen (ontbrekende jaren) om de software weer open te stellen. Bij Gere-geld betaald u het aantal jaren maal € 25,- en uw administratie wordt een maand open gezet zodat je weer bij uw gegevens kunt.

Gere-geld staat volledig in de cloud.

De gegevens van de administraties bij Gere-geld staan op een zogeheten mirror server, dat wil zeggen, twee servers op twee fysiek verschillende plaatsen bij één cloud partij. Omdat een cloudpartij aangevallen kan worden, gaat er elke nacht nog een back-up naar een andere cloud partij. De kans dat er tegelijkertijd iets gebeurt op twee fysiek verschillende plaatsen is al klein, maar dat ook op hetzelfde tijdstip twee verschillende cloudpartijen aangevallen worden is nihil.

Wat is jouw keuze, kopen of huren? Plaats je mening in onderstaande reactie-box

Op jouw financieel succes,

Machiel Keet,

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Volg de online cursus met de CIJFER methode

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips

Over de schrijver
Reactie plaatsen