Moet ik alle kosten boeken?
Cor
07 juni 2017 

Moet ik alle kosten boeken?

Alle kosten boeken, of niet?

 

In het administratiekantoor krijgen wij regelmatig de vraag van ondernemers of zij alle bonnetjes moeten boeken. Een veelgehoorde opmerking is dat je de btw toch niet terugkrijgt. Maar wat is nu handig om te boeken en op welke manier. Herinneren we je nog even aan de blog van de vorige week. Je kunt de bonnetjes in Gere-geld heel eenvoudig met een foto via de app naar je boekhouding sturen. Hier staat ook de instructie video, hoe te installeren en ermee te werken

factuur

Alle kosten boeken.

Waarom zou je de kosten van een zakenlunch of diner moeten boeken als je de btw toch niet terugkrijgt? Het antwoord hierop is heel eenvoudig, je krijgt de btw dan wel niet terug maar door de kosten te boeken verlaag je je resultaat. Over het resultaat dat je behaald hebt wordt of inkomstenbelasting berekend of vennootschapsbelasting bij een BV.

Je betaalt het bonnetje vanaf de privé rekening. Dan is het verstandig om maandelijks een declaratie aan je onderneming te doen. Dan maakt het niet uit of het een éénmanszaak of vof is of dat het een BV is. Vervolgens betaal je het totaal van alle bonnetjes eens per maand terug aan jezelf, van de zakelijke rekening betalen naar de privé rekening. Zo staan alle kosten in de boekhouding die ook te maken hebben met je onderneming.

 

Kleine bedragen.

Er zijn twee mogelijkheden om met kleine bedragen om te gaan. Als je vanuit privé betaald hebt kun je ze eenvoudig meenemen in de eerder genoemde declaratie. Dan worden alle kleine bedragen opgeteld en verwerkt in een boeking. Het is relatief weinig werk, De kosten van alle bonnetjes op een A4 bevestigen en maak er een scan van.

Als de kleine pin bedragen betaald zijn van de zakelijke rekening, dan kunnen de kosten ook direct vanuit de bank geboekt worden. Indien de btw wel mindering gebracht mag worden, dan kan dit hier ook meteen geboekt worden. Het is dan wel zaak dat alle bonnetjes bewaard blijven omdat aan de bankmutatie geen document toegevoegd kan worden. Het is dus niet mogelijk om aan een bank in foto of scan van de bonnetjes toe te voegen. Bij een controle van de belastingdienst zal hier wel om gevraagd gaan worden.

 

Boetes

Staat de auto op de zaak, dan kan het voorkomen dat je een boete rijdt. Je ontvangt van het CJIB een brief / factuur met het te betalen bedrag. Een andere soort boete is die van de belastingdienst. Dit kan zijn als de btw te laat betaald of ingediend is. Bij boetes maakt het niet uit of je ze privé betaald en boekt, of dat je de kosten van de boete zakelijk boekt en betaald. Boetes zijn kosten die niet aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting, en er staat ook geen btw op. Als de boetes zakelijk geboekt zijn, dan worden deze voor de inkomstenbelasting gecorrigeerd op de winst, de winst voor de belastingberekening is hoger dan dat je in je jaarrekening hebt staan.

 

Boek jij al je kosten? Laat je opmerkingen achter in de comment box hieronder

 

Met vriendelijke groeten,

 

Machiel Keet,

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Volg de online cursus met de CIJFER methode

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

– Toegang tot honderden online trainingen voor ondernemers

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen