Moet ik voor mijn jaarrekening naar de accountant?
Cor
25 april 2019 

Moet ik voor mijn jaarrekening naar de accountant?

Een verplichte accountantscontrole?

 

Over deze vraag is bij velen onduidelijkheid. Het begint bij de jaarrekening. Elke rechtsvorm kent de eigen soort jaarrekening. De jaarrekening van de eenmanszaak wordt voor andere doeleinden gebruikt dan de jaarrekening bij een BV. De NV laten we hier buiten beschouwing, dit zijn de beursgenoteerde ondernemingen en die hebben per definitie een universitair geschoolde accountant (RA) nodig. Per rechtsvorm zijn de eisen aan de jaarrekening beschreven, en wordt er besproken of je wel of geen accountantsverklaring nodig hebt.

jaarrekening

Eenmanszaak

De Vennootschap onder Firma (VOF) is gelijk gesteld aan de eenmanszaak in de behandeling van de jaarrekening. De belastingdienst ziet een VOF als een samenwerkingsverband van verschillende eenmanszaken.

Als eenmanszaak heb je in beginsel alle vrijheid om je jaarcijfers op te maken. Hoe je je administratie voert, is naar eigen inzicht. De administratie moet voor een buitenstaander (lees: inspecteur) wel te controleren zijn. Er zit echter één addertje onder het gras, en dat is wederom de belastingdienst. Als eenmanszaak ben je verplicht in de aangifte inkomstenbelasting je omzet en je kosten te vernoemen om te komen tot de winst. Als de bezittingen en de schulden, die ook ingegeven worden, te vergelijken kan door de vermogensvergelijking de winst gecontroleerd worden. Dit is de vierkantscontrole van de belastingdienst.

Als je nu je boekhouding inricht naar het schema van de belastingdienst, dan komen de jaarcijfers er automatisch uit. De jaarrekening vanuit Gere-geld voldoet aan dit format.

 

Als eenmanszaak of VOF is een accountantsverklaring of een samenstelverklaring door een accountant niet verplicht. Zij kunnen vaak beter bij een administratiekantoor terecht. Een administratiekantoor heeft de dienstverlening afgestemd op de zzp’er en de kleinere MKB’er en kan je daarmee dus beter van dienst zijn.

 

Besloten Vennootschap

Voor de BV zijn er een tweetal jaarrekeningen verplicht. De ene jaarrekening is voor de Kamer van Koophandel. 95% van alle BV’s zit in de categorie micro of klein. De gegevens die de KvK wil hebben zijn zeer beperkt. Een verkorte balans, al dan niet met een korte toelichting. Hoe mooi is het als je deze met een muisklik kunt deponeren vanuit je boekhoudpakket. Dit kan vanuit Gere-geld.

De BV kent nog een tweede verplichting met betrekking tot de jaarrekening, de inrichtingsjaarrekening (interne jaarrekening). Dit is een uitgebreide jaarrekening met een balans, een resultatenrekening op totaal niveau en gespecificeerd. Op deze jaarcijfers moet ook een toelichting gegeven worden. Deze jaarrekening sluit aan op de aangifte vennootschapsbelasting die een BV ook moet doen. De wettelijke eisen die aan een inrichtingsjaarrekening gesteld worden staan in artikel 9 boek 2 van het Burgerlijk wetboek. De jaarrekening die voldoet aan deze wettelijke eisen komt uit Gere-geld. Bekijk dit geheel vrijblijvend in de demo.

heb ik wel een accountant nodig

 

De vraag of je verplicht een accountantscontrole en een accountantsverklaring nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je onderneming. De categorieën micro en klein hebben geen accountantsverklaring nodig. Zij kunnen vaak beter bij een administratiekantoor terecht. Ongeacht de wettelijke eisen, zie je in de praktijk dat bedrijven met meer dan 20 medewerkers naar een accountant gaan om uiteenlopende redenen, maar dit is niet verplicht. Als je twee jaar op rij aan twee van de drie eisen voldoet, dan heb je bij middelgroot een AA accountant (HBO) en bij de categorie groot een RA accountant nodig (Universitair)

Download hier de uitgebreide brochure van de KvK waarin alle eisen aan de jaarrekening staan.

 

Overige situaties

Er zijn nog overige situaties waarin een accountantsverklaring gevraagd wordt. Bij (internationale) aanbestedingen, banken vragen het soms bij het verstrekken van financieringen, het aanvragen van een NIWO vergunning in de transportsector en zo zij er bij enkele specifieke bedrijfstakken voor kleine aparte stukken verklaringen nodig.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen