Moet ik een suppletie aangifte doen voor de btw?
Cor
01 oktober 2018 

Moet ik een suppletie aangifte doen voor de btw?

Hoe werkt een btw suppletie?

 

Over het hoe en wat met betrekking tot een BTW suppletie zijn bij veel ondernemers onduidelijkheden. Om te beginnen zijn veel zzp’ers niet op de hoogte van de mogelijkheid en de verplichtingen die de btw aangifte met zich meebrengt. Zzp’ers zijn doorgaans per kwartaal verplicht om een btw aangifte te doen.

 

Een fout in de aangifte, wat nu.

Het kan zijn dat je in de aangifte per ongeluk een fout gemaakt hebt. Als je je administratie in excel hebt staan, dan kan dat al heen eenvoudig door een formule fout. Ga daarom ook nooit boekhouden in excel, maar gebruik een boekhoudpakket.  Een andere mogelijkheid is dat je per abuis de verkeerde getallen ingeeft bij de belastingdienst. Als je Gere-geld gebruikt, dan kan dit niet gebeuren omdat je vanuit de software de aangifte doet.

Maar goed, er is een fout gemaakt. Deze moet gecorrigeerd worden door een suppletie aangifte in te dienen. Hiermee corrigeer je de aangifte naar het werkelijke bedrag.

 

De uitzondering op de regel.

Er is één uitzondering op deze regel. En dat is als de btw-fout minder dan € 1.000,- bedraagt. In dit geval mag je de btw in het eerstvolgende kwartaal corrigeren. Dus stel dat je in het afgelopen kwartaal een fout hebt gemaakt, je hebt bijvoorbeeld € 250,- te weinig betaald, dan mag je dit in het komende kwartaal corrigeren. Je ontvangt hiervoor geen apart bericht voor van de belastingdienst want het loopt mee met de reguliere aangifte.

 

Over welke periode mag een suppletie gedaan worden?

De belastingdienst kijkt altijd vijf jaar terug. Dus als je in de afgelopen vijf jaren een fout ontdekt, dan moet deze gecorrigeerd worden. Vaak wordt een teveel of te weinig betaald bedrag ontdekt bij het opstellen van de jaarrekening. Je moet dan het hele kalenderjaar (of boekjaar bij een verlengd of gebroken boekjaar) corrigeren.

 

Heb je vragen over de btw aangifte of denk je dat je mogelijk een suppletie aangifte moet doen, neem dan contact met een van onze administratiekantoren op.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen