MVO is een integrale visie op een duurzame bedrijfsvoering. Een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt, maakt bij iedere bedrijfsbeslissing een afweging tussen de verschillende maatschappelijke en economische effecten hiervan, en houdt hierbij rekening met stakeholderbelangen. Elke bedrijfsbeslissing heeft immers invloed op de stakeholders (belanghebbenden) van een bedrijf. Dat kunnen medewerkers of klanten zijn, maar bijvoorbeeld ook omwonenden, leveranciers, investeerders en ook ‘de maatschappij’ in algemene zin.
Het is voor bedrijven belangrijk om het gesprek aan te gaan met hun stakeholders. Zo krijgt een bedrijf inzicht in de gevolgen van een beslissing voor anderen. Ook is het belangrijk dat het bedrijf transparant is over zijn activiteiten en de maatschappelijke effecten hiervan.
MVO gaat niet alleen over het verduurzamen van de bestaande bedrijfsactiviteiten. Veel bedrijven gaan een stap verder en richten zich op nieuwe markten en businessmodellen gericht op winst voor mens, maatschappij en milieu.
Om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen handen en voeten te geven wordt gebruik gemaakt van de drie P’s. Per onderdeel staan er enkele vragen bij die je je als ondernemer kunt stellen. Dit geeft een richting aan, er zijn veel meer vragen te verzinnen.
People
Hoe ga je met je medewerkers om? Behandel je ze goed? Laat je je medewerkers ontwikkelen? (kan met opleiding maar ook met werkervaring). Worden de medewerkers marktconform betaald? Zijn de arbo- en veiligheidsregels bekend en worden ze toegepast?
Planet
Houd je bij je beslissingen rekening met het milieu? Wordt het papier gerecycled / is de papierstroom gedigitaliseerd? Rijden de medewerkers in een “schone” (elektrische) bedrijfsauto? Is het bedrijfspand goed geïsoleerd? Liggen er zonnepanelen op het dak? Is de verlichting met bewegingssensoren uitgerust? Er zijn nog veel meer bedrijfsspecifieke vragen te bedenken die goed zijn voor het milieu
Profit
Maakt de onderneming winst? Zonder winst kan de onderneming niet bestaan. Echter door de besparingen van de andere twee P’s is de kans dat de winst hoger wordt groter. Een win-win situatie dus.
Ook Gere-geld heeft het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel. Zo worden de facturen vanuit Gere-geld digitaal verzonden, wat de papierstroom reduceert. Gere-geld werkt in de cloud, hierdoor wordt de servercapaciteit optimaal benut, wat weer een energiebesparing betekend. Tot slot doneert Gere-geld 2 % van de jaarwinst aan een Nederlands goed doel. (Nederlands doel omdat het een Nederlands product voor de Nederlandse markt is)