Laat jij geld liggen? Doe aan debiteurenbeheer
Cor
22 maart 2017 

Laat jij geld liggen? Doe aan debiteurenbeheer

Door een beter debiteurenbeheer kun je ook beter slapen!

De meeste ondernemers hebben klanten aan wie gefactureerd wordt. Standaard wordt er een betalingstermijn op de factuur gezet. In de meeste gevallen is dit een termijn tussen de 14 en 30 dagen. Factureert u aan grote bedrijven, dan zijn afspraken tot 60 dagen ook niet ongebruikelijk. Hoe vaak gebeurt het echter, dat de betalingstermijn niet gehaald wordt? En dan gaan we er vanuit dat de factuur juist is opgesteld. Er zijn vele redenen om aan Debiteurenbeheer te doen. We hebben er een aantal op een rij gezet. Als je er aan toe wil voegen, laat de aanvullingen dan achter in de commentaar box.

debiteurenbeheer

Voordelen van een goed debiteurenbeheer

Stel, je hanteert een betalingstermijn van 30 dagen, wat niet ongebruikelijk is. Dat betekend dat er ongeveer een maand omzet en BTW open zou moeten hebben staan. Een groot deel van je klanten hebben de betalingstermijn echter opgerekt naar 60 dagen. Dit houdt dan in dat er welgeteld twee maanden omzet  en BTW te ontvangen is van je klanten. Als je voldoende geld op je bankrekening hebt staan en er een volledig vertrouwen is dat de klanten zullen betalen, is er niets aan de hand. Echter als het banksaldo rond de nullijn staat, of je wil gaan investeren, dan is er meer geld nodig, dan ontstaat er een probleem. Als je nu die ene maand omzet en BTW al op de banrekening zou hebben staan, dan verlicht dit vaak al een heleboel. Is er een roodstand bij de bank? Dan kun je ook nog eens aardig wat besparen op de rentekosten. Lees ook de blog over financieren.

  • Hogere bankstand
  • Meer ruimte om te investeren
  • Minder rentekosten a.g.v. roodstand
  • Geen BTW vooruitbetalen aan de fiscus

 

Wettelijke rente

Mochten er nog klanten zijn die structureel veel te laat betalen, dan is er altijd nog een mogelijkheid om de wettelijke rente in rekening te brengen. Ook is het mogelijk om in het contract met uw klant een rente afspreken. Als de contractuele rente lager is dan de wettelijke rente, dan geldt de wettelijke rente.

In deze blog gaan we uit van zakelijke transacties. Er is een aparte regeling voor transacties met particulieren. In deze link staan beide rentepercentages

De wettelijke rente bedraagt op dit moment 8 %

 

Commercieel belang

Naast de wettelijke (on)mogelijkheden speelt het commercieel belang natuurlijk ook een belangrijke rol. Het kan zijn dat het commerciële belang naar de toekomst zwaarder weegt dan het per direct innen van de euro’s. Dit is een inschatting die iedereen voor zich zal moeten maken, en per situatie en klant kan verschillen.

 

Geen zin om zelf te bellen?

Mocht je het Debiteurenbeheer uit handen willen geven, of voor een aantal klanten willen dat je niet zelf hoeft te bellen, dan kan dat. De administratiekantoren Gere-geld kunnen als debiteurenbewaker voor je optreden. Vreemde ogen /oren dwingen wel eens tot betaling. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Je wordt gekoppeld aan het administratiekantoor bij jou in de buurt.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Machiel Keet,

 

Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Ard Heijboer
Door

Ard Heijboer

op 23 Mar 2017

Frustratie is toch altijd de (te lang) openstaande bedragen van grotere bedrijven die te laat betalen. Dit kan je gewoon kapot maken en je hebt toch echt een probleem voor ze opgelost

Machiel
Door

Machiel

op 27 Mar 2017

Beste Ard, Bedankt voor je reactie Ook daarvoor geldt dat regelmatig bellen en vragen om een betaling kan helpen bij het eerder betaald krijgen. Een andere optie voor bedrijven die structureel laat betalen, is een renteopslag op je tarief. Dan krijg je meer betaald als vergoeding voor de wachttijd op je geld. grt Machiel

Reactie plaatsen