Welke kosten en regels gelden er voor een kantoor aan huis?
16 april 2018 

Welke kosten en regels gelden er voor een kantoor aan huis?

Kantoor aan huis

 

Het werken wordt steeds flexibeler, zowel qua werktijden in de 24-uurs economie maar ook de werkplek. Veel zzp’ers werken vanuit huis en hebben daar een deel van het huis als kantoor ingericht. De fiscus heeft regels opgesteld omtrent de werkplek en de kosten die hiermee samenhangen. Je mag niet zomaar alle kosten aftrekken. De regels wijzigen ook nog wel eens, dus twijfel je over de werkruimte, laat je dan goed adviseren. 

 

Aparte ingang en toilet. 

De werkruimte moet een apart en zelfstandig onderdeel van de woning zijn. De keukentafel of de bank telt dus niet mee. Je kantoor moet een eigen ingang hebben. Er moet ook een sanitaire voorziening in zitten. Je zou het als kantoor ook aan de derde moeten kunnen verhuren. 

 

Ondernemerseisen. 

Het is logisch dat je als zelfstandig ondernemer ingeschreven moet zijn bij de kamer van koophandel. Je moet ook aan het urencriterium voldoen. Dit houd in dat je minimaal 1.225 uur per jaar voor je onderneming werkt en dat dit minimaal 50% van je arbeidsuren zijn. Dan kom je ook in aanmerking voor de zelfstandigen aftrek. Tot slot moet je minimaal 70% van je inkomen vanuit je huis verdienen. 

 

Ondernemings- of privé vermogen. 

Is 90% van je woning tevens bedrijfspand voor zakelijk gebruik? Dan is het verplicht ondernemersvermogen. Gebruik je de werkruimte voor meer dan 10% zakelijk, dan is het keuzevermogen. Je mag zelf kiezen of je het als ondernemersvermogen of als privé vermogen op je balans zet. Als je werkruimte eigendom van je onderneming is, dan valt deze in box 3. Je mag het rentedeel niet aftrekken in box 1, maar de woz bijtelling telt ook niet mee. In box 3 geef je de waarde van je kantoor op en voer je dat deel van je hypotheek op als schuld in box 3. 

 

Welke kosten mag ik aftrekken? 

In principe mag je alle kosten die verband houden met de kantoorruimte aftrekken. Zorg wel voor een aparte telefoon en internetaansluiting voor je werkplek. Als je meelift op je privé abonnement dan mag je deze kosten niet aftrekken.  

 

 

Twijfel je of je een kantoor aan huis in gaat richten en wat je met de kosten gaat doen? Laat je goed adviseren door één van onze administratiekantoren. 

Op jouw financieel succes,

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er.

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”.

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld.

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. 

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Reactie plaatsen