Kosten, moeten ze altijd geboekt worden?
Cor
30 maart 2016 

Kosten, moeten ze altijd geboekt worden?

Waarom elk bonnetje geboekt moet worden

In het administratiekantoor krijgen wij regelmatig de vraag van ondernemers of zij alle bonnetjes moeten boeken. Een veelgehoorde opmerking is dat je de btw toch niet terugkrijgt. Maar wat is nu handig om te boeken en op welke manier.

kosten 

Alle kosten boeken.

Waarom zou je de kosten van een zakenlunch of diner moeten boeken als je de btw toch niet terugkrijgt? Het antwoord hierop is heel eenvoudig, je krijgt de btw dan wel niet terug maar door de kosten te boeken verlaag je je resultaat. Over het resultaat dat je behaald hebt wordt of inkomstenbelasting berekend of vennootschapsbelasting bij een BV.

Je betaalt het bonnetje vanaf de privé rekening. Dan is het verstandig om maandelijks een declaratie aan je onderneming te doen. Dan maakt het niet uit of het een eenmanszaak of vof is of dat het een BV is. Vervolgens betaal je het totaal van alle bonnetjes eens per maand terug aan jezelf, van de zakelijke rekening betalen naar de privé rekening. Zo staan alle kosten in de boekhouding die ook te maken hebben met je onderneming.

 

Kleine bedragen.

Er zijn twee mogelijkheden om om te gaan met kleine bedragen. Als je vanuit privé betaald hebt kun je ze eenvoudig meenemen in de eerder genoemde declaratie. Dan worden alle kleine bedragen opgeteld en verwerkt in een boeking. Het is relatief weinig werk, De kosten en de schenking alle bonnetjes op een A4 en maak een scan van.

Als de kleine pin bedragen betaald zijn van de zakelijke rekening, dan kunnen de kosten ook direct vanuit de bank geboekt worden. Indien de btw wel mindering gebracht mag worden, dan kan dit hier ook meteen geboekt worden. Het is dan wel zaak dat alle bonnetjes bewaard blijven omdat aan de bankmutatie geen document toegevoegd kan worden. Het is dus niet mogelijk om aan een bank in foto of scan van de bonnetjes toe te voegen. Bij een controle van de belastingdienst zal hier wel om gevraagd gaan worden.

 

Neem contact op met het administratiekantoor als je meer wil weten over de inhoud van je eigen boekhouding

Heb je aanvullingen of opmerkingen over het boeken van alle kosten? plaats deze dan in onderstaande commentaarbox.

Speel je met de gedachten om een eigen administratiekantoor te staren? Wordt franchisenemer bij Gere-geld!

Machiel Keet

Gere-geld

www.gere-geld.nl

www.gere-geld.nl

Wij helpen graag ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen