kortlopende schulden
Cor
20 augustus 2018 

kortlopende schulden

Wat is het verschil tussen de kortlopende en de langlopende schulden?

 

Bij de bespreking van de jaarrekening wordt regelmatig de vraag gesteld waarom de schulden opgedeeld zijn in kortlopende schulden en langlopende schulden. De vorderingen worden op dezelfde manier opgedeeld, maar daarover een andere keer.

kortlopende schulden

Voorbeelden

Om te beginnen zullen we de belangrijkste voorbeelden van kortlopende schulden vermelden zodat het voor iedereen duidelijk is waar het over gaat.

  • Crediteuren, wat moet je per 31-12 nog aan je leveranciers betalen.
  • BTW, doorgaans het bedrag dat je over het laatste kwartaal aan de belastingdienst moet betalen.
  • Loonbelasting, doorgaans het bedrag van de verloning over de maand december.
  • Roodstand bij de bank.
  • Leningen met een looptijd korter dan één jaar.
  • Dat deel van de langlopende schuld die je komend jaar moet aflossen.
  • Overlopende posten is de sluitpost. Verplichtingen die je in het ene jaar aangegaan bent en in het komende jaar moet betalen.

 

één jaar

De grens tussen het feit of de schuld kortlopend is of langlopend is één jaar. Doorgaans lopen de jaarrekeningen gelijk aan een kalenderjaar. Dus alles wat je in het komende kalenderjaar moet betalen is een kortlopende schuld. Dat is ook de reden waarom je bij de kortlopende schulden dat deel van een hypotheek of andere langlopende schuld tegen komt wat je in de komende twaalf maanden moet aflossen. Dat deel van de langlopende schuld is kortlopend, te betalen binnen twaalf maanden.

Schulden versus vorderingen

Wat bijvoorbeeld banken interessant vinden is of jij je kortlopende schulden wel kunt betalen. Daarom worden je kortlopende schulden vergeleken met je kortlopende vorderingen en je beschikbare banksaldo. Als je kortlopende vorderingen en je banksaldo samen hoger zijn dan je kortlopende schulden, dan is een bank tevreden.

 

Kengetallen

Banken en andere financiers berekenen nog meerdere ratio’s waarin de kortlopende en de langlopende schulden opgenomen zijn. Als je hier meer over wil weten, dan raad ik je aan om het webinar over de kengetallen terug te kijken.

 

Wil je meer uitleg over je eigen jaarrekening en waarom wat waar staat, neem dan contact op met één van onze administratiekantoren.

 

Op jouw financieel succes,

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen