Kilometerregistratie

Kilometerregistratie

De vraag wat de doen met de auto, is één van de meest gestelde vragen in het administratiekantoor, zo niet de meest gestelde vraag. Helaas is hierop geen eenduidig antwoord te geven. Dit heeft te maken met het feit dat ieder ondernemer anders is en om eigen specifieke redenen een voorkeur heeft voor de auto op de zaak of privé.

geen km admin

 

Wat maakt de keuze, en de doorwerking van de keuze nu zo lastig? Wat speelt er allemaal mee?

  • Moet de auto representatief zijn of niet?
  • Wil je zelf graag in een “nieuwe” auto rijden?
  • Is het een kostenoverweging?
  • Wil je de bijtelling in de inkomstenbelasting?
  • Hoeveel bijtelling wil je in de BTW aangifte?
  • Hoeveel privé kilometers maak je in een jaar?
  • Wil je een kilometeradministratie bijhouden?
  • En zo zijn er nog veel meer redenen te bedenken.

 

Nu gaan we in op het wel of niet bijhouden van de kilometeradministratie. Om alle mogelijkheden te bekijken, kun je het webinar van afgelopen dinsdag terugkijken. Dit webinar ging over de auto van de zaak / de auto privé en alle verschillen die daarin zijn.

 

Staat de auto op naam van de zaak?

Als de auto op naam van de zaak staat, dan kun je ervoor kiezen om een kilometeradministratie bij te houden. Dit is zinvol als je ervoor kiest om minder dan 500 kilometer privé kilometers te rijden met de auto van de zaak. Beneden deze grens wordt niet het percentage van de cataloguswaarde, afhankelijk van de CO2 uitstoot, bij je inkomen geteld voor de inkomstenbelasting. Bij een youngtimer is dat 35% van de dagwaarde.

 

Woon – werkverkeer wordt voor de inkomstenbelasting tot de zakelijke kilometers geteld. Er is ook nog een bijtelling voor de BTW. Een “nieuwe” auto waarop volledige BTW aftrek geclaimd is bij de aanschaf, kent een bijtellingspercentage van 2,7%. Is het een youngtimer van 15 jaar en ouder, dan is het vaak een marge auto of zonder BTW gekocht, en dan telt je 1,5% van de cataloguswaarde bij.

 

Als er een kilometeradministratie bijgehouden wordt om de bijtelling voor de inkomstenbelasting te voorkomen, dan moet dit een volledig sluitende kilometeradministratie zijn. Alle kilometers moeten, met redenen en omrijkilometers, verantwoord worden. Bij een controle door de belastingdienst zijn er vele mogelijkheden om te achterhalen waar je geweest bent. In de bijlage is staan de verplichte velden die je in je administratie bij moet houden.

 

Het maakt niet uit of je de kilometeradministratie in een agenda of op een papieren lijst registreert, per week of per maand de gegevens in excel verwerkt of dat je een app neemt waarin de kilometers bijgehouden worden. De ethische  bezwaren van een app zijn dat men je nu altijd weet te vinden en kan traceren wat je doet.

 

Auto privé?

Staat de auto op eigen naam, maar worden er ook zakelijke kilometers mee gereden? Dan mag je het aantal kilometer * € 0,19 declareren aan de zaak. Deze bedragen mag je aan jezelf uitbetalen. Hier staat natuurlijk wel een kilometeradministratie tegenover. Deze is beknopter dan een volledig sluitende kilometeradministratie waarin alle kilometers verantwoord moeten zijn. Hier worden enkel de zakelijke kilometers geregistreerd.

 

Download de excel kilometerregistratie voor de sluitende administratie en voor de kilometerdeclaratie.

Voor vragen kun je mailen naar administratie@gere-geld.nl

Op 29 september geven we in Eindhoven een gratis Masterclass Administratie van 20.00 tot 22.00 uur

 

www.gere-geld.nl

www.gere-geld.nl

Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/

logo

Over de schrijver
Cor
Walter Van Noten
Door

Walter Van Noten

op 26 Sep 2016

Hartelijk dank voor deze video!

Machiel
Door

Machiel

op 05 Oct 2016

Beste Walter, Graag gedaan

Reactie plaatsen