Maximaal 5 kengetallen
Succesvolle ondernemers die kennen hun cijfers. Dit is een uitspraak die al vele malen bewezen is. De vraag die hierbij gesteld moet worden, is tot op welk detail je alle cijfers moet kennen. Wat zijn nu zinvolle kengetallen om te volgen.
In de basis zijn er een drietal verschillende soorten kengetallen waarop je je onderneming kunt sturen. Het advies is dan ook om maximaal vijf verschillende kengetallen te volgen. Door het aantal op maximaal vijf te stellen behoudt je het overzicht. Het regelmatig updaten van je kengetallen vergroot je inzicht. En een vergroot inzicht en overzicht brengt je financiële rust.
Je kunt een drietal verschillende soorten kengetallen onderscheiden. We hebben ze kort voor je uitgewerkt.
Financiële kengetallen
Financiële kengetallen zijn de meest eenvoudig op te zetten en te volgen kengetallen. Een makkelijk voorbeeld van een financieel kengetal is de omzet. De omzet kun je per dag, per week of per maand volgen. Dit is afhankelijk van de branche waar je in vertegenwoordigd bent. Een ander kengetal is de bruto marge. Zeker in de handelsmaatschappijen is dit een belangrijk getal. Wat voor iedere ondernemer interessant is, is het resultaat voor belastingen, wat heb je in een bepaalde maand onderaan de streep verdiend. Tot slot nog een vierde kengetal, en dat is eenvoudigweg je banksaldo. Check regelmatig je banksaldo en probeer er een patroon in te ontdekken.
Procentuele kengetallen
Bij de procentuele kengetallen ga je twee financiële waarden op elkaar delen. Blijven we nu bij de handelsmaatschappij, dan is het handig om te weten welk percentage van de omzet op gaat aan inkoopkosten. Hoeveel procent van de omzet is de direct inkoop. Het percentage loonkosten in de omzet is in de dienstverlening een bruikbaar percentage. Voor iedere ondernemer is het percentage overheadkosten in de omzet nuttig om te weten.
Kengetallen als KPI’s
Dit is de meest interessante vorm van kengetallen. Hier ga je financiële en niet financiële waarden op elkaar delen. Van de vijf kengetallen mogen er maar één, maximaal twee een KPI zijn. Dit is de focus van jouw bedrijf. Stel je bent een dienstverlener met meerdere klanten. Je factureert de uren aan je klanten. De directe uren van een klant heb je in beeld, die factureer je immers. Per klant (of alleen de top 5) kun je ook de overige uren bijhouden. Dit zijn de uren die je niet factureert aan de klant, maar wel direct aan een klant toe te wijzen zijn. Dan is er nog een opslag voor de overige niet aan een klant toe te wijzen uren (overige uren / totaal uren = opslag percentage). Tel per klant op deze manier de uren op. Neem per klant de omzet uit dezelfde periode en deel deze twee op elkaar. Nu heb je een omzet per uur per klant. Deze manier van informatie maken is per ondernemer verschillend.
Neem vijf kengetallen als maximum en krijg inzicht in jouw onderneming. Heb je aanvullingen op deze manier van inzicht verkrijgen, laat dit dan achter in onderstaande commentaarbox.
Wil jij ook financiële rust ervaren en vertrouwen krijgen in de toekomst? Lees dan het boek “Ik heb niets met cijfers”. Hierin organiseer je je administratie en krijg je inzicht en overzicht zodat je de financiële rust kunt ervaren. www.ikhebnietsmetcijfers.nl
Op jouw financieel inzicht en financiële rust
Machiel Keet
-Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers” www.ikhebnietsmetcijfers.nl
-Administratiekantoren Gere-geld www.administratiekantoor-gere-geld.nl
-Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. www.gere-geld.nl
Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.
Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.
https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/