Kan contant geld verplicht zijn
17 juni 2019 

Kan contant geld verplicht zijn

Cash is still king

Het aantal digitale betalingen groeit jaarlijks en met een “tikkie” (of welke andere variant dan ook) kunnen de meesten inmiddels ook wel sturen. Variërend van het reguliere overboeken en pinnen tot het contactloos betalen en het gebruik van de credit card bij online aankopen. Het kan echter altijd nog zijn dat een klant liever contant geld betaald, dan via de bank geld overmaakt.

Ben je verplicht om ook een groot bedrag, stel € 25.000,- in contanten te accepteren?

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom het niet je voorkeur heeft om een dergelijk bedrag in contanten te ontvangen. Veiligheidsredenen zullen hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste redenen zijn. Op zich is dit een goede reden. Wij raden je aan om dit met je klant op te nemen en mogelijk zelfs ook in uw algemene voorwaarde te vermelden. Deze algemene voorwaarden wel deponeren bij de kamer van koophandel.

Stel je hebt niets afgesproken met uw klant en uw klant staat ineens met € 25.000,- contant op de stoep. Ben je van mening dat dit verdacht is? Dan kan het zijn dat je deze betaling moet melden. Via onderstaande links kun je lezen wanneer een transactie ongebruikelijk is.

http://www.fiu-nederland.nl/nl/wanneer-is-een-transactie-ongebruikelijk

http://www.fiu-nederland.nl/nl/melden/meldverzuim

https://www.fiu-nederland.nl/sites/www.fiu-nederland.nl/files/documenten/leidraad-wet-ter-voorkoming-van-witwassen-en-financieren-van-terrorisme-wwft-en-sanctiewet-sw-tbv-website-fin1.pdf

Maar terug naar de vraag of je de € 25.000,- in contanten moet accepteren. Volgens de wet ben je verplicht om met “gangbaar geld” te betalen (en dus ook te ontvangen). In Nederland is de euro het gangbare geld en een wettig betaalmiddel. Je bent in dit geval dus verplicht om de € 25.000,- aan contanten te accepteren. Omdat het bedrag boven de grens van € 15.000,- ligt, ben je ook verplicht de melding te doen. Voor bedragen onder de € 15.000,- gelden in de wet wwft andere eisen voor de melding.

Digitalisering

Door de steeds verdergaande digitalisering zal het aantal contante betalingen verder afnemen. Sterker nog, we hebben onlangs op een terras wat gedronken, en de horeca zaak accepteerde alleen de pinpas en het contactloos betalen. De eis van deze ondernemer mag als onredelijk weggezet worden. Je ben immers verplicht om, binnen de eerder gestelde grenzen, contant geld aan te nemen. We hebben contactloos betaald, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen daarvan gecharmeerd is. De eis om digitaal te betalen stond ook niet aangegeven en is vooraf ook niet gemeld.

Uitzondering

Er is één uitzondering op de regel dat je in alle gevallen de contanten zal moeten accepteren. Binnen de eurozone ben je niet verplicht om meer dan 50 muntstukken te accepteren. Indien je klant dus met een grote kist met 25.000 losse euromunten aan komt, kun je deze gerust weigeren op grond van deze uitzondering.

Heb je ervaring met dergelijke grote contante bedragen? Laat uw reactie achter in de daarvoor bedoelde ruimte

Zit je met vragen over contant geld? neem dan contact op met één van onze administratiekantoren.

Op jouw financieel succes,

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

Over de schrijver
John
Door

John

op 20 Jun 2019

Ik vind dat het aannemen van contact geld verplicht moet zijn voor normale gangbare dagelijkse aankopen, bedrijven hebben vaak geen beleid voor retour pinnen, elektronisch betalen is storingsgevoelig, contant geld maakt het voor veel consumenten overzichtelijk wat ze werkelijk te besteden hebben.

Machiel
Door

Machiel

op 01 Jul 2019

Beste John, Dank voor je reactie.Er zijn steeds meer bedrijven die een betaalbeleid invoeren: alleen maar pinnen en geen contant geld. Dit beleid is echter wettelijk niet toegestaan, vandaar dat ik dit onder de aandacht wil brengen.Daarnaast is het ook zo dat er veel huishoudens zijn die bijvoorbeeld wekelijks een bedrag pinnen waarvoor ze alle boodschappen doen. Deze groep vindt het, net zoals je zegt, veel overzichtelijker als je het te besteden bedrag voor die week daadwerkelijk in de portemonnee hebt zitten. Digitaal is het geld nu eenmaal lastiger te volgen.Het aannemen van contant geld is daarmee dus ook een verplichting voor de ondernemers (tot op zekere hoogte, bijvoorbeeld iets van € 100,- afrekenen met 1.000 munten van € 0,10 mag een ondernemer weigeren)

Anita in 't Hulst
Door

Anita in 't Hulst

op 20 Jun 2019

Grote bedragen, worden meestal overgemaakt, of met pin. Grote bedragen zoals het voorbeeld van 25.000 euro. Schrijf de gegevens van de persoon op. Kijk het na of het echt is. Indien nodig actie kunt ondernemen. Kleine bedragen, betaal je misschien liever contant. Dat je weet wat je uitgeeft. Zoals een consumptie,

Machiel
Door

Machiel

op 01 Jul 2019

Beste Anita,Dank voor je reactie. Grotere contante bedragen moet je melden. DE blog is geschreven omdat het steeds vaker voorkomt dat bedrijven geen contant geld meer accepteren, terwijl zij dit wel verplicht zijn. Doorgaans wordt er geen probleem van pinnen gemaakt, maar soms wel. Ook zijn er mensen die hun uitgavenpatroon anoniem voor de bank (en alle achterliggende instaties) willen houden

Reactie plaatsen