Jaarrekening deponeren
Cor
23 januari 2018 

Jaarrekening deponeren

Wat moet ik deponeren bij de Kamer van Koophandel? 

Elke rechtsvorm kent een eigen soort jaarrekening. De jaarrekening van de eenmanszaak wordt voor andere doeleinden gebruikt dan de jaarrekeningen bij een BV. De NV laten we hier buiten beschouwing, dit zij de beursgenoteerde ondernemingen. Per rechtsvorm zijn de eisen beschreven en of je wel/niet verplicht bent om te deponeren bij Kamer van Koophandel. 

 

Eenmanszaak 

De Vennootschap onder Firma (VOF) is gelijk gesteld aan de eenmanszaak in de behandeling van de jaarrekeningen. De belastingdienst ziet een VOF als een samenwerkingsverband van verschillende eenmanszaken. Een eenmanszaak staat dicht bij de privépersoon. 

Als eenmanszaak heb je in beginsel alle vrijheid om je jaarcijfers op te maken. Hoe je je administratie voert is naar eigen inzicht. De administratie moet voor een buitenstaander (lees: inspecteur) wel te controleren zijn. Er zit echter een addertje onder het gras: de belastingdienst. Als eenmanszaak ben je verplicht in de aangifte inkomstenbelasting je omzet en je kosten te vernoemen om tot winst te komen. De winst kan door de vermogensvergelijking (alle bezittingen en schulden die ingegeven worden) gecontroleerd worden. Als je de boekhouding inricht naar het schema van de belastingdienst, komen de jaarcijfers er automatisch uit. De jaarrekening vanuit Gere-geld voldoet aan dit format. De eenmanszaken en de VOF’s publiceren de jaarrekening niet bij de KvK.  

 

Besloten Vennootschap 

Voor de BV zijn er een tweetal jaarrekeningen verplicht. De ene jaarrekening is voor de Kamer van Koophandel. 95% van alle BV’s zit in de categorie micro of klein. De gegevens die de KvK wil hebben zijn zeer beperkt. Een verkorte balans, al dan niet met een korte toelichting. Deze kan met één muisklik vanuit het Gere-geld boekhoudpakket gedeponeerd worden. De BV kent nog een tweede verplichting met betrekking tot de jaarrekening, de inrichtingsjaarrekening (interne jaarrekening). Dit is een uitgebreide jaarrekening met een balans, een resultatenrekening op totaal niveau én gespecificeerd. Op deze jaarcijfers moet ook een toelichting gegeven worden. Deze jaarrekening sluit aan op de aangifte vennootschapsbelasting die een BV ook moet doen. De wettelijke eisen die aan een inrichtingsjaarrekening gesteld worden staan in artikel 9 boek 2 van het Burgerlijk wetboek. De jaarrekening die voldoet aan deze wettelijke eisen komt uit Gere-geld. Bekijk dit geheel vrijblijvend in de demo.  

 

Wat je moet deponeren bij de Kamer van Koophandel is afhankelijk van de grootte van je onderneming. Gere-geld richt zich niet op middelgroot en groot, maar op micro en klein. Sterker nog, micro heeft de voorkeur, maar klein kan ook prima. Je stapt over naar middelgroot als je twee jaar op rij aan twee van de drie onderstaande eisen voldoet. 

  • Omzet is meer dan € 12.000.000 
  • Balanstotaal is meer dan € 6.000.000 
  • Aantal medewerkers is meer dan 50 

Kom je niet aan twee van de drie grenzen, dan hoef je alleen maar een korte balans te deponeren, al dan niet met een korte toelichting. Het deponeren moet tegenwoordig digitaal. Vanuit Gere-geld kan dit snel en eenvoudig. Je kunt ook inloggen bij de KvK en de gegevens uit je jaarrekening overnemen.  

Wil je meer weten over de jaarrekeningen of je financiën in het algemeen, dan kun je de online cursus volgen om je administratie onder controle te krijgen. Deze cursus kan met of zonder feedback op de opdrachten die door jou gemaakt worden.  

Als je de administratie wil uitbesteden, kan dat altijd bij een van onze Administratiekantoren Gere-geld. Zij staan met raad en daad voor je klaar. Jij bepaalt wat je betaalt.  

 

Op jouw financieel succes,

 

 

Machiel Keet,

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er.

 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”.

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld.

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. 

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

 

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

gere-geld

 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen