Is je banksaldo gelijk aan je bedrijfsresultaat?
Cor
31 augustus 2016 

Is je banksaldo gelijk aan je bedrijfsresultaat?

Banksaldo

Zzp’ers besteden de boekhouding uit bij een administratie- of accountantskantoor. Alle gegevens liggen op het kantoor en de zzp’er heeft zelf geen enkel inzicht in de financiële situatie. Om dan toch maar iets te volgen, wordt het banksaldo genomen. Is dit voldoende?

naamloos (16) 

Om te beginnen zou je, ook als zzp’er, ervoor moeten zorgen dat je altijd inzicht hebt in je eigen onderneming. Een mogelijkheid hiervoor is dat je ook een inlog krijgt in het online boekhoudpakket dat je kantoor gebruikt.

 

Maar terug naar de vraag; is je banksaldo volgen voldoende?

Nee, helaas voor diegenen die daar van overtuigd waren. Onderstaand de zaken waardoor een bankstand beïnvloed wordt zonder dat je meer of minder winst maakt. Ook is er een mogelijkheid dat je denkt (meer) winst te maken, maar dat blijkt niet zo te zijn.

 

Beïnvloeding door je klanten

Als je klanten besluiten om een maand later te gaan betalen dan beïnvloed dit je banksaldo op een negatieve manier. Het saldo zal met een maandomzet dalen. Het later betalen door je klanten heeft niets te maken met een verlies. Andersom, als je ervoor zorgt dat je klanten een maand eerder betalen, dan wil dit niet zeggen dat je die ene maand ineens een dubbel resultaat gemaakt hebt.

 

Beïnvloeding door je leveranciers

Als je de betalingen aan je leveranciers een maand uitstelt, dan zal je banksaldo stijgen. Dit heeft echter niets te maken met winst. Andersom wil een daling van je banksaldo door het eerder betalen van je leveranciers niet zeggen dat je verlies maakt.

 

Beïnvloeding door de belastingen

Door niet maandelijks te reserveren naar een aparte rekening voor de BTW en de inkomstenbelasting veroorzaak je hoge maanden en lage maanden in je bankstand. De belasting betalingen hebben geen invloed op je resultaat.

 

Investeringen

Als je gaat investeren in iets dat meerdere jaren meegaat, dan komt de uitgave ineens in één maand te staan op je bankrekening. Dit wil niet zeggen dat je die ene maand verlies gemaakt hebt, je gaat er immers vijf jaar mee doen.

 

Kosten, geen cash out

Dit is de lastigste om uit te leggen. In de bankstand-theorie kun je zeggen dat je banksaldo 31-12 verminderd met je banksaldo 01-01 en vermeerderd met je privé opnamen(+stortingen) je jaarwinst is. Er zijn een aantal posten die ervoor zorgen dat deze redenering niet opgaat. De eerste en belangrijkste reden is de afschrijving. Onder het vorige kopje staat dat de investering ineens betaald is (cash out) maar de afschrijvingen komen in de vijf opvolgende jaren in de kosten. Nu een cash out van € 5.000,- wordt per jaar een afschrijving van € 1.000,-. In de komende jaren geen cash out.

Een ander voorbeeld is een reservering voor toekomstige kosten (voorzieningen, fiscale oudedagsreserve, dubieuze debiteuren e.d.). Nu worden de kosten in het resultaat genomen, maar je zal er zelf voor moeten zorgen dat in de toekomst het geld betaald moet worden.

Zo zie je dus dat het banksaldo en het resultaat door meerdere oorzaken beïnvloed wordt.

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via het contactformulier

Met vriendelijke groeten

www.gere-geld.nl

www.gere-geld.nl

Wij helpen ZZP-ers / ondernemers met de boekhouding. Kent u iemand die hulp kan gebruiken bij de boekhouding? Iemand die de boekhoudtijd wil halveren en het financieel inzicht wil verdubbelen? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.

https://gere-geld.nl/e-book-starter-3/

Over de schrijver
Cor
Walter Van Noten
Door

Walter Van Noten

op 01 Sep 2016

Dag Machiel, Hartelijk dank voor deze heldere uiteenzetting. Precies de uitleg die ik zocht!

Machiel
Door

Machiel

op 06 Sep 2016

Beste Walter, graag gedaan.

Reactie plaatsen