Informatievergaring, lezen of filmpjes kijken?
Cor
11 september 2014 

Informatievergaring, lezen of filmpjes kijken?

Wat heeft nu de voorkeur; lezen of filmpjes kijken? Als voorbeeld en kort verhaal hoe een en ander zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Kinderen willen graag een mobiele telefoon. De ouders hebben daarom bedacht deze voor de verjaardag te geven. Om zich geld en tijd te besparen hebben ze online een mobiele telefoon gekocht. Deze is netjes op tijd afgeleverd, mooi ingepakt en aan de jarige job gegeven. Nu zit iedereen op zondagmiddag op de verjaardag, Aan de slag video'souders, opa oma en de kinderen. Het probleem doet zich een probleem met de telefoon voor, hij doet het niet. Het is zondag, dus de winkel is niet bereikbaar. Opa stelt voor om maandag dan maar te bellen naar de online winkel en de telefoon aan de kant te leggen. Pa neemt de gebruiksaanwijzing die bij de telefoon zit ter hand en begint te lezen. Ma is al wat verder en gaat op zoek naar een forum op internet waar ze de vraag kan stellen. Nu gaat de jarige job naar de grote broer en vraagt deze om een filmpje op YouTube filmpjes op te zoeken om te kijken hoe het probleem opgelost moet worden. Zo zie de verschillen in de generaties en hoe mensen met informatievergaring omgaan. En je kunt wel raden wie als eerste de oplossing van het probleem met de telefoon opgelost had, juist ja, de jarige job.

 

Het online bekijken van filmpjes heeft in de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Een gemiddelde internetgebruiker bekijkt tegenwoordig 186 filmpjes per maand, dit zijn per gebruiker 6 filmpjes per dag! Daarnaast is het zo dat één minuut aan video evenveel informatie geeft dan 1.800.000 woorden, dit zijn 3.600 webpagina’s met tekst. Met andere woorden, video informatie gaat veel efficiënter dan geschreven informatie.

 

Om iedereen goed te kunnen bedienen hebben we in Gere-geld zowel PDF’s met screenschots en bijbehorende uitleg alsook instructievideo’s onder de “Help” knop onderaan in het scherm. De instructievideo’s zijn ook te bekijken via deze link https://gere-geld.nl/cursussen/ en natuurlijk op youtube en vimeo. Hier kun je tevens zien hoe gebruiksvriendelijk Gere-geld is.

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen