Huur van bedrijfsruimte
Als je als ondernemer een bedrijfsruimte gaat huren dan zijn er best een aantal vragen die je jezelf mag stellen. Als je een huurcontract afsluit is er vanzelfsprekend geen vuiltje aan de lucht. Jij als huurder bent blij met je nieuwe pand en de verhuurder is blij met jou als huurder omdat je voor zijn inkomsten zorgt. Maar wat als………
Je na verloop van tijd van gedachten veranderd bent en elders naar toe wil verhuizen met je bedrijf
- Als je tussentijds je huur opzegt, dan ben je schadeplichtig. Je hebt immers een contract afgesloten en een contract is om na te komen. Door niet te betalen pleeg je wanprestatie, dus dat is geen optie. De verhuurder heeft recht op een schadevergoeding. De maximale schadevergoeding is de som van de resterende huurtermijnen.
- Je wil verhuizen en je hebt een oplossing voor de verhuurder, een nieuwe huurder. De nieuwe huurder neemt de verplichting op zich om de resterende huurtermijnen over van jou als oude huurder. In principe moet de verhuurder akkoord gaan met de “indeplaats stelling”. De verhuurder leidt geen schade doordat een ander de huurpenningen betaald. Hij kan alleen weigeren bij sterke vermoedens van criminele activiteiten of dat het vrijwel zeker is dat de nieuwe huurder niet aan zijn of haar verplichtingen om de huur te betalen kan voldoen.
De verhuurder voor einddatum contract jou uit het pand wil hebben
- De verhuurder moet een dringende reden hebben om jou uit het pand te kunnen zetten. Als huurder heb je namelijk huurbescherming.
- Het is wel mogelijk om tussentijds de huur op te zeggen als de verhuurder aan kan tonen dat deze de door jou gehuurde ruimte dringend voor eigen gebruik nodig heeft.
- De verhuurder heeft het pand waar jij in zit verkocht aan een ander en wil jou nu uit het pand hebben. Dit is niet mogelijk, koop breekt geen huur. Jouw huurcontract met de oude verhuurder gaat 1:1 over naar de nieuwe pandeigenaar. Hier heb jij als huurder geen last van.
Het pand is uitgebrand, jij kunt er langere tijd geen gebruik van maken.
- De verhuurder blijft recht houden op zijn huurinkomsten, ook al is alles wat je in je onderneming bezat in de as gelegd. Echter niet voor de periode tussen de brand en het moment dat het gehuurde weer aan jou als ondernemer ter beschikking gesteld wordt. De verhuurder is verplicht om jou als huurder een ongestoord huurgenot te bieden. De verhuurder kan hiervoor een bedrijfsschadeverzekering afsluiten.
Zoals je ziet, zitten er nogal wat haken en ogen aan het huren van een bedrijfspand. Zoiets wordt pas actueel op het moment dat er iets aan de hand is. Één van beide partijen wil onder de overeenkomst uit.
Op jouw financieel succes,
Machiel Keet,
Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er
– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers”
– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld
– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld.
– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten?
Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons.
Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips.
Anita
op 25 Oct 2018Machiel
op 01 Jul 2019