Hoe zit het met de kosten van zakelijk gas water elektra en internet televisie en telefoon?
Cor
03 april 2019 

Hoe zit het met de kosten van zakelijk gas water elektra en internet televisie en telefoon?

Energiemaatschappijen en telecom aanbieders met zakelijke abonnementen

In de advertenties van veel energiemaatschappijen en internet, telvisie en (vaste) telefoon aansluitingen wordt aangeboden om de contracten zakelijk af te sluiten. Het zou voordeliger zijn om de kosten als ondernemer / zzp’er af te sluiten. Doordat de aanbieding klinkt alsof het zakelijk is, lijkt het er ook op dat de kosten zakelijk aftrekbaar zijn, maar is dat ook zo?

 

Gas water elektra

Deze kosten komen op een zakelijk abonnement, waardoor het lijkt alsof je de kosten mag opvoeren in je administratie en de btw terug mag vorderen. Helaas gaat dit voor het merendeel van de gevallen niet op. De uitzondering is als je een kantoor aan huis hebt die aan alle voorwaarden van een kantoor aan huis voldoet. Over de eisen aan een kantoor aan huis waar de kosten van aftrekbaar zijn is eerder een blog geschreven die je terug kunt lezen. Als je een kantoor aan huis hebt, dan mag je dat deel van de kosten aftrekken en, indien van toepassing, de btw terug vragen.

 

Let dus goed op de tarieven en kijk waar voor jou de voordeligste tarieven zijn.

 

Thuis internet, televisie, telefoon

Als je vanuit huis werkt, dan is de redenatie van veel zzp’ers dat je thuis toch ook internet nodig hebt om te kunnen werken. En in de basis is dat natuurlijk ook zo. Maar de andere huisgenoten maken ook gebruik van het internet en als je geen zzp’er zou zijn, dan had je thuis ook internet gehad. Dus de kosten voor zakelijk internet bij het werken “aan de keukentafel” is niet aftrekbaar als kosten en de btw niet terugvorderbaar bij de belastingdienst. Televisie lijkt met geen vraag, dit is altijd privé. Het aantal zzp’er dat voor zijn/haar werk verplicht televisie moet kijken is nihil, en zelfs dan zou je privé ook altijd een aansluiting hebben. De telefoon is een ander verhaal. De vaste thuistelefoon is niet aftrekbaar. Alle kosten van je mobiele kosten zijn wel aftrekbaar, mits je meer dan 10% zakelijk belt. Alleen de kosten van de mobiele telefoon van de zzp’er, niet de gehele familiebundel. De uitzondering voor internet en de vaste telefoon is gelijk aan die van gas water elektra, het gekwalificeerde kantoor aan huis.

 

Zo zie je maar weer, je moet als ondernemer altijd goed op blijven letten. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met één van onze administratiekantoren.

Op jouw financieel succes, 

 

Machiel Keet, 

Word lid van het gratis boekhoudplatform voor de zzp’er 

– Auteur van het boek “Ik heb niets met cijfers” 

– Administratie uitbesteden: Administratiekantoren Gere-geld 

– Hèt online boekhoudpakket voor de zzp’er, Gere-geld. 

– Ken je iemand die een administratiekantoor wil starten? 

 

Het is onze missie om bij te dragen aan jouw levensgeluk door je financieel succesvoller te maken. Ken jij iemand die financieel succesvoller wil worden? Dan horen wij dat graag. Aanbevelingen van u, zijn belangrijk voor ons. 

Starter? Download dan ons GRATIS E-book met herkenbare situaties, valkuilen en tips. 

Over de schrijver
Cor
Reactie plaatsen